El president del Govern, Mariano Rajoy, va negar converses discretes amb la Generalitat i va instar les persones «moderades» i «raonables» de Catalunya a lluitar per evitar que l'Executiu català depengui del vot d'«una col·lecció d'extremistes com és la CUP». En una entrevista a Telecinco, el cap de l'Executiu va reiterar la seva posició respecte a Catalunya en defensa de la sobirania nacional i que siguin tots els espanyols els que decideixin el que ha de ser Espanya. Rajoy va ratificar la seva disposició al diàleg amb Catalunya, però per parlar només dels problemes reals dels ciutadans d'aquesta comunitat, no per celebrar un referèndum, per «liquidar la sobirania nacional» o per incomplir la llei.

Paral·lelament, el líder del Partit Popular Català, Xavier García Albiol, va negar que Govern i Generalitat mantinguin o hagin mantingut reunions «secretes», i va voler deixar clar que l'Executiu central no farà «cap tipus d'oferta alternativa» al referèndum que signifiqui «vulnerar l'Estat de Dret».

Prèviament, el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, havia assegurat que estan «absolutament bolcats per buscar un camí de sortida» i que hi ha contactes «a tots els nivells», mentre el president català, Carles Puigdemont, va negar que hi hagi algun tipus de negociació, «ni privada ni oficial».

«El Govern no manté ni ha mantingut reunions secretes», va indicar en roda de premsa Albiol, en ser preguntat al respecte. «Reunions polítiques secretes per part del Govern no existeixen. Les nostres propostes i oferta als catalans i a la Generalitat no són secretes, són públiques. I l'oferta és treballar per millorar la sanitat, educació, infraestructures i serveis socials», va afegir.

Fer pública la trobada

Per altra banda, la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va reclamar al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que fixi ja la reunió amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i es deixi «d'escarafalls i postureigs». «Si realment es vol parlar, no cal tanta pompa. El que s'ha de fer és asseure's en una taula i negociar, i això no està passant», va recalcar Pascal, que també va reclamar que aquesta trobada Rajoy-Puigdemont sigui publicitada i no amagada.

«I cal fer-ho públic, que se sàpiga, que la gent ho vegi», va puntualitzar la coordinadora general del PDeCAT. Sobre els punts a tractar en aquesta reunió Estat-Generalitat, Pascal es va mostrar totalment convençuda que el referèndum s'ha de posar sobre la taula. I el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar en una entrevista a la televisió francesa, que «l'Estat espanyol ha d'escoltar» les demandes de Catalunya perquè «el procés existeix i és real, no és una cosa artificial».