Quatre dels vuit detinguts en l'operació a Barcelona contra el terrorisme gihadista estan suposadament relacionats amb els autors de l'atemptat a l'aeroport i el metro de Brussel·les al març del 2016, si bé per ara no s'han trobat indicis que volguessin atacar a Espanya.

Així ho ha anunciat, en declaracions als periodistes, el conseller d'Interior, Jordi Jané, que ha detallat que a més dels dotze registres a domicilis de l'àrea Barcelona, on s'han trobat almenys tres armes, drogues i diners en efectiu, també s'estan registrant habitatges dels sospitosos al Marroc, país del qual procedeixen set dels detinguts.

Segons Jané, en la investigació, dirigida pel titular del jutjat central d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, Eloy Velasco, s'han trobat vincles entre alguns dels detinguts a Barcelona amb els arrestats com a suposats autors de l'atemptat gihadista perpetrat per DAESH a Brussel·les al març del 2016, que es va saldar amb 35 morts i més de 340 ferits.

Per contra, Jané ha indicat que fins al moment no s'han trobat indicis que els detinguts a l'àrea metropolitana de Barcelona pretenguessin atemptar a Espanya, si bé a partir d'ara s'investigarà l'abundant material informàtic intervingut en els registres per descobrir les intencions del grup.

De la seva banda, en declaracions a TV3, el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha precisat que s'investiga la "possible vinculació" de quatre dels detinguts amb els atemptats de Brussel·les.

Els detinguts, d'entre 31 i 39 anys d'edat, són tots ells de nacionalitat marroquina, a excepció d'un, que és espanyol, i feia quasi dues dècades que estaven establerts a l'àrea metropolitana de Barcelona, si bé feien viatges freqüents al seu país d'origen, segons han precisat fonts pròximes al cas.

Segons Jané, els detinguts estan acusats en conjunt dels delictes de pertinença a organització terrorista, grup criminal relacionat amb el tràfic de drogues, tinença il·lícita d'armes, blanqueig de capitals i apropiació indeguda.

En el dispositiu d'avui hi han participat més de 350 agents dels Mossos d'Esquadra, en col·laboració amb agents de la Policia Federal Belga i de la Policia Nacional, com enllaç en les relacions internacionals, després de la creació d'un grup conjunt a instàncies del jutge Velasco.

A més dels domicilis dels arrestats, els Mossos també han registrat a l'àrea de Barcelona el local d'una associació cannàbica i alguns agents de la policia catalana s'han desplaçat al Marroc, on col·laboren amb la policia d'aquest país i la Policia Nacional en els registres d'habitatges dels detinguts en l'operació, després d'una comissió rogatòria sol·licitada pel jutge.

El jutge Velasco va obrir diligències després que la magistrada belga que instrueix la investigació per l'atemptat a l'aeroport i el metro de Brussel·les trobés vincles entre els presumptes responsables d'aquell atac i alguns dels arrestats avui a Barcelona, segons fonts pròximes al cas.

Els altres membres del grup estarien directament vinculats al tràfic de droga, segons ha detallat Jané, que ha ressaltat que es tracta d'una organització amb "capacitat delictiva", com ho demostra que en els registres s'han trobat drogues, una gran quantitat de diners en efectiu i armes.

Jané ha indicat que la investigació es va iniciar fa vuit mesos, dirigida per la Comissaria General d'Informació de la policia catalana, a partir de la col·laboració ciutadana i en identificacions policials en controls de trànsit i en un esdeveniment de masses, en què un dels sospitosos rondava per la zona i es va comprovar que estava buscat internacionalment.

El conseller ha reconegut que el "risc zero" no existeix, però ha ressaltat la bona coordinació policial i ha subratllat que l'operació policial d'avui demostra que els cossos policials "fan la seva feina" i que la seva labor en l'àmbit preventiu és "molt important".