L'informe avaluació de la qualitat de l'aire de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha analitzat els nivells atmosfèrics dels principals contaminants de la ciutat i ha confirmat que el 95% dels barcelonins està exposat potencialment a nivells de contaminació superiors als que marca l'OMS.

Les dades utilitzades han estat recollides a través de les 11 estacions que constitueixen la Xarxa de Vigilància de la Contaminació Atmosfèrica, situades tant en zones d'alta intensitat de trànsit com en zones de monitorització del fons de contaminació.

L'informe constata que els nivells recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) van ser superats en les mitjanes anuals de cinc contaminants: NO2, partícules en suspensió (PM10 i PM2,5), benzè, ozó i benzopirè a les estacions de trànsit, així com les estacions de fons urbà en el cas de material particulat.

En relació amb els valors límits que fixa la Unió Europea a través del Reial Decret 102/2011 cap contaminant va superar els valors límits anuals, amb l'excepció del diòxid de nitrogen (NO2) a les estacions de trànsit.

En el cas de l'ozó es va superar també el nivell màxim com límit en vuit hores recomanat per l'OMS i la UE. La feina de l'ASPB constata així que el 95% de la població de la ciutat està potencialment exposada a nivells anuals de partícules en suspensió superiors als nivells de referència de l'OMS, mentre que pel que fa als NO2 els supera el 68% de la ciutadania.

Igualment assenyala que tot i el descens de la contaminació que es detecta en caps de setmana (amb l'excepció de l'ozó, que s'incrementa), si s'extrapolen els nivells que hi ha durant els dissabtes i diumenges a una mitjana de tot l'any se seguirien superant els nivells de referència de l'OMS per al NO2, PM10, PM2,5, benzè, ozó i benzopirè. L'Ajuntament va recordar que nombrosos estudis científics a tot el món, i també de Barcelona, «demostren que la contaminació causa mortalitat prematura en persones amb malalties cardiovasculars».