El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va criticar que Espanya no permeti el referèndum i va defensar que les urnes són l'únic camí per conèixer la voluntat del poble.

En una entrevista a Noticias Telemundo, Junqueras va desgranar els motius pels quals Catalunya vol exercir el dret a decidir. Durant l'entrevista, la periodista Angie Sandoval també li va preguntarsobre les relacions de Catalunya amb Veneçuela arran de la publicació de la fotografia del president Nicolás Maduro amb una estelada. Junqueras va evitar pronunciar-se sobre la qüestió i va recordar que els independentistes que apareixen a la imatge «no tenen responsabilitats institucionals». Tot i això, va assegurar que Catalunya s'alia amb els països que defensen la democràcia i els drets humans.

El vicepresident del Govern va assistir a la signatura d'una ampliació de l'acord de cooperació entre els ports de Barcelona i Miami en àrees com la gestió ambiental i la seguretat. El president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, i el director del Port de Miami, Juan Kuryla, van signar l'extensió de l'acord després d'una reunió d'una hora de durada en la qual també va ser-hi Junqueras.

Segons va explicar el vicepresident del Govern, l'ampliació és en quatre àmbits: la mobilitat de mercaderies, la connectivitat terrestre, que és quelcom en el que «Barcelona està en un constant esforç», la seguretat i la gestió ambiental, que és un «repte per a tots els ports del món». «Són elements que ens poden ajudar mútuament», va destacar.

Els periodistes que acompanyaven Junqueras li van preguntar sobre l'absència del cònsol espanyol en la signatura dels acords portuaris, pregunta que el vicepresident català va esquivar. No obstant això, tot sembla indicar que no va rebre invitació per a aquest acte. Després de la signatura de l'acord, Junqueras i la seva delegació es van dirigir directament a l'aeroport, on van ser acomiadats pel cònsol.