El turisme, el pitjor problema

Un 19% dels veïns de Barcelona situen el fenomen turístic com el problema més greu de la ciutat

17.07.2017 | 09:28
Mobilització a Barcelona contra la proliferació de pisos turístics.

La «turismefòbia» es dispara a Barcelona. Segons reflecteix el Baròmetre de l'Ajuntament de Barcelona, un 19% dels veïns de la capital catalana situen el fenonem turístic com el pitjor problema per damunt de l'atur i les condicions de treball. Les situacions de massificació en alguns barris, com Ciutat Vella, causen incompatibilitat entre la saturació i el descans i la mobilitat veïnal.

Els barcelonins han elegit per primera vegada el turisme com el principal problema de la ciutat, per damunt de l´atur i de les condicions de treball, segons reflecteix l´últim Baròmetre de l´Ajuntament de Barcelona. Un 19% dels barcelonins opinen que el turisme és el problema més greu de la ciutat, encara que en alguns barris l´anomenada «turismefòbia» es dispara perquè consideren que viuen una saturació incompatible amb el descans o la mobilitat veïnal.

Aquestes són deu de les causes que estan motivant que a Barcelona el turisme, una de les principals fonts d´ingressos de la ciutat, s´hagi convertit en un problema greu segons l´opinió dels ciutadans:

  1. La massificació turística. Barcelona va rebre l´any passat 8,3 milions de turistes en hotels, però a aquesta xifra caldria afegir-hi diversos milers més tenint en compte l´oferta d´apartaments –legals o no– i visitants flotants que no pernocten en una ciutat de poc més d´1,5 milions d´habitants i amb prou feines 101 quilòmetres quadrats. Necessàriament, s´ha estès el turisme a barris on tradicionalment la presència de turistes no era habitual, com al Carmel, Sants o les Corts.
  2. Encariment desmesurat dels preus en els establiments situats en els barris més turístics. Prendre una cervesa en una terrassa d´una zona turística pot ser el triple de car que en un barri. Llogar un local en una zona turística multiplica per deu el preu d´un altre en un barri perifèric.
  3. La dificultat de l´accés al lloguer, ja que molts propietaris prefereixen llogar-los com pisos turístics, més rendibles i encara sense llicència per a això, cosa que encareix els lloguers per falta d´oferta per als barcelonins.
  4. Les molèsties als veïns i l´incivisme. La presència massiva de turistes causa molèsties en moltes zones. Els turistes que lloguen habitatges en edificis amb veïns fan sorolls a la nit. Altres s´emborratxen o causen problemes d´incivisme. Són habituals les queixes veïnals per turistes borratxos que es passegen despullats, per exemple, pel popular barri de la Barceloneta.
  5. La ciutadania no veu que els beneficis econòmics que reporta el turisme a la ciutat els repercuteixi en les seves vides, i els resulta incòmode fins i tot anar a passejar per les Rambles, per on transiten permanentment milers de turistes.
  6. La degradació de barris i la gentrificació en zones com la Barceloneta, el barri Gòtic o els voltants de la Sagrada Família, on les famílies estan sent expulsades per la pressió d´alts preus i lloguers disparats, fenòmens que molts ciutadans atribueixen a l´impacte turístic. Això fa, per exemple, que molts comerços tanquin i es converteixin en botigues de souvenirs, restaurants o locals pensats per a turistes.
  7. El massiu lloguer de bicicletes, patins a motor i segways i la presència de grups organitzats que es mouen en aquests vehicles per la ciutat. Algunes bicicletes de lloguer ocupen zones d´aparcaments públics restant places als residents. L´Ajuntament de Barcelona s´ha vist obligat a aprovar una ordre per regular la circulació d´aquests vehicles llogats pels turistes o usats per grups organitzats.
  8. La sobreocupació del transport públic amb grups de turistes que utilitzen metro i autobús per desplaçar-se als llocs més turístics, com els autobusos de les línies 24 i 92 al parc Güell, sempre saturat i a vegades fins i tot impossible d´accedir per als veïns. En algunes parades de metro, com la Barceloneta (L4) o Liceu (L3) es produeixen sovint embussos de viatgers en els accessos.
  9. La denúncia que la plataforma de lloguer de pisos turístics Airbnb no comprova que els pisos que lloga disposen de llicència turística i el frau detectat per llogaters que relloguen l´habitatge en aquesta plataforma sense permís del propietari.
  10. La precarització de l´ocupació vinculada al turisme, on són habituals els salaris mileuristes. El cas més flagrant és dl de les cambreres d´habitacions d´hotels, que s´han constituït en la plataforma «Les Kellys», per denunciar que només cobren 2,5 euros per cada habitació que netegen.
Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Catalunya


El Conseller, Jordi Turull.
Turull repta el govern espanyol a vigilar les despeses abans d'alliçonar

Turull repta el govern espanyol a vigilar les despeses abans d'alliçonar

El conseller de la Presidència assenyala l'executiu català com a únic responsable del referèndum

Les fortes tempestes deixen més de 16.000 persones sense llum

Les fortes tempestes deixen més de 16.000 persones sense llum

Van ser especialment intenses a les comarques de Tarragona i posteriorment a les de Barcelona

Diumenge negre a la carretera amb tres víctimes mortals

Diumenge negre a la carretera amb tres víctimes mortals

Dues persones van perdre la vida en un accident a Alcover i un motorista a la N-II, a l'altura del...

Fèlix Millet: «No sé on són els deu milions del Palau, molta gent cobrava en negre»

Fèlix Millet: «No sé on són els deu milions del Palau, molta gent cobrava en negre»

L'expresident del Palau de la Música prefereix no opinar sobre la possibilitat que acabi a la presó


L´Estat tallarà el finançament de la Generalitat si destina diners a l´1-O

L´Estat tallarà el finançament de la Generalitat si destina diners a l´1-O

L'executiu de Rajoy suspendrà els lliuraments del FLA si Puigdemont finança el referèndum amb...

El 62,4% votaria sí a l´1-O i el 37,6% apostaria pel ´no´ amb un 67,5% de participació

El 62,4% votaria sí a l´1-O i el 37,6% apostaria pel ´no´ amb un 67,5% de participació

Quan es pregunta sobre si els enquestats són partidaris de la independència, guanya el 'no'

Enllaços recomanats: Premis cinema