Els empleats d'Eulen rebutgen la proposta del Govern i mantenen la vaga al Prat

Els treballadors de l'empresa que gestiona la seguretat a l'aeroport voten en contra de l'augment salarial ofertat per la Generalitat · La consellera Dolors Bassa acusa el comitè de vaga d'actuar «de manera injusta i il·lícita» a l'assemblea

11.08.2017 | 08:45
El recompte de vots de l´assemblea de treballadors d´Eulen.

Els treballadors d'Eulen a l'aeroport de Barcelona-el Prat van rebutjar ahir la proposta d'augment salarial de la Generalitat, assumida per l'empresa, i mantenen la convocatòria d'aturades parcials de divendres i diumenge i la vaga indefinida a partir de dilluns, dia 14.

A l'assemblea, que es va celebrar entre les 11.00 i les 19.00 hores al Prat, la majoria dels vigilants de seguretat d'Eulen va optar per seguir negociant amb l'empresa per aconseguir un increment salarial de 250 euros mensuals repartits en quinze pagues.

La proposta de la mediació de la Generalitat, que va acceptar la mateixa empresa, plantejava un complement salarial de 200 euros al mes en dotze pagues.

Els treballadors que van participar en l'assemblea també tenien sobre la taula dues opcions més d'augment salarial: una pujada de 200 euros mensuals en quinze pagues, proposta que, igual que la guanyadora, no s'havia negociat prèviament amb Eulen, i un complement de 350 euros al mes en quinze pagues, l'opció que fins avui havia defensat el comitè.

En vots, el resultat va ser: 89 vots per a l'opció guanyadora, 82 vots per a l'opció de 200 euros mensuals en quinze pagues, només dos vots per a la proposta de la mediació de la Generalitat i cap vot per a les aspiracions inicials de 350 euros mensuals en quinze pagues.

«No n'hi ha prou. Tinguem en compte que demanàvem 350 i van baixar a 150 de cop, que era per quinze i ara també s'ha reduït a dotze. La baixada que va oferir la Generalitat és important», va assenyalar l'assessor del comitè de vaga, Juan Carlos Giménez.

L'assessor va admetre que el comitè advocava per votar la proposta de 200 euros per quinze pagues i va admetre que serà més complicat «tornar a seure» amb el resultat de la votació d'ahir, que ha recalcat que defensaran perquè és la voluntat dels treballadors.

No obstant això, va recalcar que la seva voluntat és seguir negociant fins arribar a un punt de trobada, però va reclamar de nou el compromís per escrit d'Aena de mantenir les millores que s'acordin en futures licitacions.

«Ens hem sentit utilitzats»

La Generalitat va acusar el comitè de vaga d'Eulen d'actuar de manera «injusta» i «il·lícita» a l'assemblea de treballadors, tot i que va instar les parts a continuar negociant per solucionar el conflicte obert a l'aeroport del Prat.

«Ens hem sentit utilitzats. Les hores de mediació que hem invertit han estat en va. Cal més compromís per part dels interlocutors dels treballadors i d'Eulen», va assegurar en conferència de premsa la consellera de Treball, Dolors Bassa.

Bassa es va mostrar especialment dolguda pel fet que el comitè hagi dut a l'assemblea noves propostes no consensuades en les converses de mediació, fet que va crear «incertesa», i es va preguntar fins i tot si el comitè és ara un interlocutor vàlid ja que els treballadors no han optat ni per la proposta de mediació ni per la que defensava el mateix comitè.

A més, la consellera va destacar la baixa participació en la votació de l'assemblea, que ha estat només d'un 41% dels treballadors, tenint en compte que «és un conflicte que té parat un país».

«Han votat 176 treballadors dels 420 que hi tenen dret. És el 41% i això implica un canvi d'escenari. A més, el comitè apostava per un punt econòmic en concret que també ha perdut la votació. No sabem si els interlocutors actuals són vàlids», va insistir.

Per la seva banda, Eulen Seguretat, l'empresa concessionària dels filtres de seguretat a l'aeroport del Prat, va demanar als seus treballadors una «reconsideració urgent» per solucionar el conflicte laboral.

Va denunciar que el comitè de vaga «no ha respectat el compromís adquirit» amb Treball de sotmetre a l'assemblea de treballadors la proposta de mediació després de presentar tres escenaris alternatius diferents, a més del previst en aquesta proposta.

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va assegurar que el Govern central prendrà «totes les mesures necessàries» per garantir la seguretat i l'ordre públic a l'aeroport del Prat i per minimitzar els efectes negatius de la vaga. La Delegació del Govern a Catalunya va fixar en el 90% els serveis mínims durant la vaga indefinida convocada a partir del 14 d'agost.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema