El grup gihadista Estat Islàmic (EI) va assegurar ahir que els atemptats van ser contra els «croats i jueus», tot recordant que van aconseguir matar o ferir unes 120 persones.

En un comunicat difós pel grup terrorista a la xarxa de missatgeria Telegram, l´EI afirmava que «diversos gihadistes» van dur a terme els atacs simultàniament en «dos grups» separats. «Amb l'ajuda de Déu, dijous passat diversos gihadistes en dos grups de manera simultània van tenir com a objectiu els llocs dels croats a Espanya», afirma la nota, l´autenticitat de la qual no va poder ser verificada.

El grup addueix que van causar la mort de ciutadans «croats i jueus» dels «països de la coalició creuada», en al·lusió a l´aliança liderada pels EUA, que lluita contra l´EI a l´Iraq i Síria.

Errors i contradiccions

«Els gihadistes del primer grup van tenir com a objectiu un grup de croats amb un vehicle al carrer de la Rambla a Barcelona», va indicar l'EI. La nota assegurava que havien atropellat, d´altra banda, a «dos agents» uniformats «en un control policial»; i després, «van irrompre amb armes lleugeres en un bar situat prop de la Rambla, matant i torturant els que estaven al seu interior». Tot i això, aquesta informació va ser desmentida per la policia hores després de l´atemptat.

Segons el comunicat del grup terrorista, «un altre grup va atropellar diverses persones d amb un vehicle a Cambrils». Hores després de l´atemptat perpetrat a Barcelona, l'agència afí als terroristes, Amaq, publicava un concís comunicat en què assegurava que «una font de seguretat va afirmar a Amaq que els autors de l'atac de Barcelona són soldats de l'EI». El document no feia cap mena de referència, tanmateix, a l'atac que es va perpetrar poc després a la localitat de Cambrils.