Human Rights Watch (HRW) no ha passat per alt el referèndum de l'1 d'octubre en el seu informe anual, en el qual repassa fets rellevants ocorreguts a la Unió Europea durant el 2017.

En la part que parla d'Espanya l'ONG destaca que la jornada de votació va estar "marcada per un ús excessiu de força" per part de la Guàrdia Civil i policies nacionals, tot i que també puntualitza que la cita electoral es va dur a terme "tot i l'ordre de suspensió" del TC.

A més, recull que l'Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans va instar les autoritats espanyoles a garantir investigacions "exhaustives, independents i imparcials" de "totes" les actuacions violentes.

Tot seguit el text inclou que les autoritats del govern central van fer ús de "poders constitucionals" per dissoldre el govern català i "imposar un control directe" el 27 d'octubre, a més de la convocatòria d'eleccions. Al novembre, assenyala l'organització, els fiscals van iniciar "processos penals" contra catorze representants del govern destituït "per sedició i altres delictes".