El Ministeri d´Educació va rebre queixes de pares i mares de 24 escoles catalanes, tres d´elles de les comarques gironines, per presumpte «adoctrinament polític» de menors com a conseqüència del referèndum de l´1-O, com detalla el document del Govern central al que ha tingut accés Europa Press.

Després de l´1 d´octubre, el Ministeri ha recollit queixes d´escoles i instituts de Terrassa, l´Hospitalet de Llobregat, Viladecavalls, Vic, Gualba, Llagostera, Sant Pol de Mar, Vilanova i la Geltrú, Mataró, Ripoll, Vall-llobrega, Selva del Camp, Reus i Tàrrega.

El document fa referència als tres primers requeriments que ha enviat el Ministeri d´Educació, Cultura i Esport a la Generalitat, i recull la relació de casos d´escoles i pares d´alumnes que han presentat queixes davant l´autoritat educativa.

Entre les queixes, figuren algunes com el seguiment de vagues i aturades del professorat en l´inici de curs, convocatòries de protesta per empresonament dels «Jordis», queixes per adoctrinament a menors de parvulari i suposats càstigs per parlar castellà.

També hi ha crítiques per una escola que presumptament va rebre els alumnes amb el cant d´Els Segadors, la proposta d´un curs d´infantil de celebrar la festa de finalització de curs amb una samarreta «estelada» i crítiques per parlar d´una repressió brutal de la policia estatal en un comunicat del centre, entre d´altres.

«Denúncies anònimes»

A més d´aquests casos, el Ministeri assenyala que han arribat «denúncies anònimes que no s´han pogut incloure en aquest informe per temor dels pares al fet que assenyalin els seus fills», i per l´exposició d´estelades i pancartes de caràcter polític.

Segons el Ministeri, «involucrant els alumnes en aquest tipus d´actuacions, s´estan conculcant diferents drets, des de restar-los temps i ensenyaments en el seu procés educatiu, com el de no proporcionar-los la suficient protecció per al seu desenvolupament personal i intel·lectual».

També va lamentar que es pugui esbiaixar «la seva formació com a ciutadans lliures, compromesos amb la societat i el respecte als valors democràtics instaurats en la Constitució, en fer-los partícips d´un acte suspès pel Tribunal Constitucional (TC), per la qual cosa és un acte no conforme a la norma del que els alumnes haurien de romandre allunyats».

El delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, va assegurar dimecres, en relació al cas de l´institut El Palau de Sant Andreu de la Barca, que «podria haver-hi altres centres en els quals hi hagués hagut suposadament aquestes actuacions».