L'avinguda Perpinyà de Figueres és un dels darrers escenaris de ?l'exili de la Guerra Civil. Més de 200.000 represaliats del franquisme van fugir camí de França, ?l'any 1939, per aquest carrer. Ara, l'Ajuntament de Figueres, amb motiu de la celebració del 70è. aniversari de les darrera sessió de les Corts Republicanes, celebrada al castell de Sant Ferran, vol recuperar aquest emblemàtic espai, retornat-li la seva imatge inicial "per posar en valor la importància que va tenir per als figuerencs, però també per la gent d'arreu de l'Estat durant la Guerra Civil".

Segons va explicar el regidor de Medi Natural i i president de la comissió del projecte, Richard Elelman (ICV), l'objectiu és instal·lar-hi una placa commemorativa el 7 de febrer, entre els actes de celebració programats, i, "a partir d'aquí, treballar per recuperar les condicions de la plaça". Elelman assegura que són conscients que hauran de regir-se per la planificació urbanística que hi ha a la zona "però volem que es recuperin les voreres, així com l'arbrat i d'altres detalls de l'espai per poder-lo posar en valor". Aquesta, explica el regidor, ha estat una de les principals reivindicacions que l'associació de preservació i difusió de la memòria històrica, el Triangle Blau de Figueres -també membres de la comissió-, ha fet en els darrers anys. És per això, insisteix Elelman, que "aquest és el moment idoni per engegar-ho".

La recuperació d'aquest espai, però, és un aspecte més de la llarga llista d'actes que el Consistori figuerenc té programats per aquest mes de febrer. Amb un pressupost de 200.000 euros, al castell de Sant Ferran s'hi programaran diverses exposicions, conferències, un memorial de l'exili, un documental amb els testimonis d'alguns dels figuerencs que van patir els bombardejos i un audiovisual, sota la drecció de Salvador Torres, on es recrerà el que va passar a la fortalesa durant aquella darrera reunió després de la qual els diputats van sortir camí de l'exili.

Crear un itinerari històric

A banda de la programació prevista pel mes de febrer, l'Ajuntament preveu una sèrie de projectes permanents. "Hi ha vida després del febrer", diu el regidor. I és que l'objectiu de la corporació és crear un itinerari entre els diversos espais que van tenir importància durant aquest període històric, a través de senyalitzacions. Així, el regidor assegura que "volem connectar els diversos refugis que s'han documentat a la ciutat, amb el castell -i els seus espais permanents- passant per l'avinguda Perpinyà i fins arribar al Museu de l'Exili de la Jonquera". "Cal donar a conèixer el que va passar a tota la comarca", insisteix Elelman.

L'Ajuntament també té previst fer visitable el refugi localitzat a la plaça Josep Pla, "amb un projecte de restauració que inclogui recrear amb so els bombardejos que va patir la ciutat, com ja es fa a Londres". Així mateix, tenen l'objectiu d'adequar un espai de Can Falgarona -també utilitzar com a refugi, per fer-lo visitable.