El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) ha confirmat un total de 43 nous focus de la malaltia de la llengua blava a Catalunya, de les quals 40 explotacions pertanyen a les comarques gironines. Així quedava registrat ahir a la web del departament de la Generalitat, on després de l'última actualització la xifra de focus confirmats ascendia gairebé a la seixantena.

Amb aquests nous resultats, obtinguts en data de 20 d'octubre, un total de 2 comarques gironines han detectat els primers casos de llengua blava. Es tracta del Pla de l'Estany, amb 1 explotació a Vilademuls i, amb aquest mateix ?nombre, el Gironès, a la localitat de Bescanó. També s'han trobat més casos a comarques ja afectades pel virus anteriorment. La que encapçala la llista és la Selva, amb 17 casos nous detectats (n'acumula 20), seguida de la comarca de la Garrotxa, amb 13 (la suma fins ara arriba als 18) i l'Alt Empordà, amb 4 nous focus (arriba així als 8).

La comarca del Ripollès, tractada a banda, és l'única de les afectades en territori gironí de focus d'explotacions bovines. Amb l'última confirmació, són ja 3 els casos confirmats tot i que esdevé el territori amb menys afectació. La resta de les explotacions amb llengua blava són ovines i amb un nombre reduït (només 5) amb bestià oví i cabrum.

Segons va explicar ahir el ?director de Serveis Territorials de Girona del DAR, Josep Guix, les ?xifres obtingudes fins ara no són alarmants, perquè es té "assumit que ja la tenim aquí", sobretot a les comarques gironines. Aquesta tranquilitat per part del departament s'explica, segons paraules de Guix, pel fet que el 100% de les ?explotacions ja han efectuat la primera vacunació dels caps de bestiar subjectes de ser infectats pel virus. Ell mateix va afirmar que amb aquesta vacuna s'assegura el control de la malaltia, malgrat que faci falta una segona vacuna al cap de 21 dies per confirmar que l'animal queda sanat. Respecte aquesta segona ronda, Guix va confirmar que el procés estava "molt avançat".

Fins ara, el nombre d'animals morts per aquesta malaltia es ?situa entre el 8 i el 10%, una xifra que segons Guix és "baixa", ja que enguany "no ha estat tan virulent" i, per tant, el balanç que se'n fa és "més optimista". Ell mateix va recordar que la llei assegura "la indemnització" dels malalts morts a causa de la llengua blava, per tal de reduir l'impacte als ramaders.

Veterinaris de reforç

Arran de l'augment de casos d'explotacions amb llengua blava, ja no només a Catalunya sinó a la resta d'Espanya, el procés de confirmació de les explotacions amb el virus s'ha alentit considerablement, tot i que la posada en marxa de les vacunacions resta importància al fet. Pel que fa al control i seguiment d'aquest procés de vacunes, el DAR ha incorporat 4 veterinaris al departament que a banda d'organitzar i verificar les vacunacions s'encarregaran de les actes i altres expedients administratius.