Segons ICV, Nadal ha criticat un projecte impulsat pel Govern que representa i que protegirà totes les zones humides, les dunes de la platja de Pals, els cultius d'arròs de la zona i els paratges 'més emblemàtics que s'han salvat de l'especulació urbanística'. Nadal va afirmar que el PSC veuria amb bons ulls crear un Parc Agrari als arrossars de Pals i el corredor de l'Escala, i treure'ls dels límits del parc.

En referència al nou parc, els socialistes gironines consideren que 'és precipitat' que s'afirmi que els límits inclosos al projecte no es reduiran i que, potser, es poden arribar a ampliar. Qualifiquen 'd'agosarament temerari' aquest posicionament, i han recordat que el projecte es troba en exposició pública.

Per això, el PSC de les comarques de Girona s'ha posat al costat del sindicat Unió de Pagesos en la seva defensa de la preservació de l'activitat agrària. I, en referència als arrossars del Baix Ter i al connector biològic de l'Escala, ha afirmat que no 'veurien amb mals ulls' que s'optés per la fórmula de preservació que proporciona la figura del Parc Agrari, 'abans que l'ampliació del Parc Natural'. En aquest sentit, els socialistes creuen 'que les figures de protecció existents des del camp urbanístic són suficients per preservar els espais d'especial interès agrari'.

Aquestes declaracions del passat dilluns han fet mal a ICV que no veuen bé que el PSC proposi que aquests espais quedin fora dels límits del parc perquè això suposaria el risc que patissin transformacions i es convertissin en noves zones residencials o turístiques i que els camps d'arròs passessin a ser urbanitzacions. 'Les declaracions de Nadal van recolzar aquestes tesis que defensen la possibilitat de transformar la fisonomia actual dels espais que es volen protegir', han manifestat els ecologistes en un comunicat.

Per Boada, quan alguns sectors parlen de poder canviar el cultiu d'arròs per algun altre cultiu 'parlen de fer cases aparellades com ja s'ha fet en molts indrets de la zona del Baix Ter'. Pals i l'Escala representen per Boada 'clars exemples del que mai s'hauria d'haver permès'. El president d'ICV a Girona ha denunciat que durant anys l'Ajuntament de Pals va anar transformant les zones humides 'a cop de modificació puntual del seu planejament amb el vist i plau dels Governs de la Generalitat convergents', fins al punt que les pròpies basses d'en Coll (l'element natural més emblemàtic de la zona) van convertir-se en la zona d'esbarjo del càmping, del camp de golf i de la urbanització que es va permetre fer als seus voltants.

Per altra banda, ICV també ha denunciat que l'Escala és el municipi amb més proporció de sòl urbanitzat de tota la Costa Brava fins al punt que els únics espais lliures que no s'han construït són els que o bé pertanyen al Parc de l'Alt Empordà (Sant Martí d'Empúries) o bé ara s'inclouen en el projecte de parc del Baix Empordà (Vilanera).

El mateix comunicat recorda que l'any 2005 la Generalitat de Catalunya va iniciar un camí cap a la conservació dels espais naturals més emblemàtics i del paisatge de la Costa Brava amb l'aprovació del Pla Director del Sistema Costaner. Aquest Pla va significar la protecció de molts indrets de la Costa que estaven en vies de desaparició. Ara la creació del Parc del Baix Ter 'dóna un nou impuls a la protecció de les zones agrícoles i naturals de primera línia de mar front a la construcció immobiliària', mantenen els ecologistes.

ICV sosté que aquest nou parc, juntament amb els Aiguamolls de l'Empordà, protegeix el conjunt de zones humides i ambients fluvials que han donat forma a la plana empordanesa. Aquesta estratègia de protecció ha estat 'àmpliament debatuda i reivindicada' en tota classe de fòrums com el debat Costa Brava, la Carta de Tossa, el Col·legi d'Arquitectes, el CILMA o el Catàleg d'Espais d'Interès Natural de la Costa Brava de la Diputació de Girona.

Per tant, segons Boada, l'estratègia de protecció de la Generalitat de Catalunya forma part del Pacte d'Entesa i és una aposta 'clara cap a salvar el que ens queda'. Boada ha dit també que 'si algun membre del Govern defensa el contrari haurà d'explicar als ciutadans quins interessos el mouen' en relació a les polèmiques declaracions de Nadal en contra de la política ambiental del Govern de la Generalitat.

D'altra banda, el president d'ICV veu natural que després de tants anys de 'laisser faire' hi hagi oposició però es mostra convençut que 'el nou parc serà un revulsiu econòmic per a la comarca en un moment de crisi en què no podem perdre oportunitats'..