El descens del turisme estranger a consequència de la crisi, continua afectant sobre tot Catalunya, que va perdre l'octubre un 9,5% de turistes respecte el mateix mes de l'any passat, segons dades donades a conèixer per l'Institut d'Estudis Turístics, depenent del ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç. En l'acumulat dels deu primers mesos de l'any, les xifres de Catalunya tampoc no conviden a l'optimisme, ja que ha registrat un descens del 6,2% respecte 2007. Malgrat que Catalunya continua essent la comunitat que més turisme rep, el seu descens és el més acusat de totes les comunitats considerades turístiques. Així, en octubre Madrid va perdre un 8% del turisme, Andalusia un 6,6% i Canàries un 7,3%, mentre que Balears i València van créixer un 3,9% i un 1,7% respectivament. També en l'acumulat dels deu primers mesos la pèrdua de Catalunya és la més important, ja que Andalusia va registrar un 2,3% menys de turisme i la resta de comunitats turístiques van créixer: Balears un 1,6%, Canàries un 0,5%, València un 2,8% i Madrid un 5,8%.

Pel que fa al total de l'Estat, Espanya va rebre 51,7 milions de turistes estrangers en els deu primers mesos d'aquest any, cosa que representa un retrocés de l'1,5% en relació amb el mateix període de 2007. En el mes d'octubre, Espanya va rebre 4,8 milions de turistes, fet que suposa un descens del 5,4% respecte al mateix mes de l'any anterior.

Respecte a la procedència dels turistes, hi ha un increment dels d'Alemanya, dels països nòrdics, d'Holanda i d'Irlanda.

En total, 12,7 milions de turistes van visitar Catalunya i la major part van ser francesos, encara que aquest col·lectiu va disminuir en un 16,9% en l'acumulat de l'any. L'octubre, Catalunya va rebre 1,1 milions de turistes, el 22,7% del total de turistes que van visitar Espanya.

A Balears des de gener fins a octubre l'arxipèlag va rebre gairebé 10 milions de turistes, un 1,6% més que en el mateix període de 2007.

A Canàries, en els deu primers mesos de l'any aquest destí es va mantenir pràcticament en el mateix nombre de turistes que en el mateix període del 2007: 7,7 milions de turistes. El seu principal mercat d'origen, Regne Unit, va registrar un descens del 2,1%, encara que altres mercats secundaris com el conjunt de països nòrdics va tenir una evolució molt positiva, el que va contribuir a pal·liar el descens dels primers. Quant als turistes ?procedents de França, fins a octubre van caure un 8,5% respecte al mateix període de 2007, amb 683.000 turistes menys, un descens que es va concentrar a Catalunya, ja que en les altres comunitats van créixer.