Tornar a començar. Com si del joc de l'Oca es tractés i Mossos i jutge haguessin caigut a la casella de la calavera, la investigació pel crim de la botiguera de Palafrugell s'ha rebobinat fins a quedar igual com estava fa quinze dies, això és, just el moment en què un home que anava a buscar el cotxe va descobrir el cadàver de Montserrat Sánchez López estès sobre un bassal de sang a l'aparcament del Casal a Palafrugell. I és que el jutge de la Bisbal va decidir ahir deixar en llibertat l'únic detingut que hi havia en relació amb el cas. Els resultats de les proves d'ADN (que desmenteixen que les restes de sang trobades en un parell de peces de roba del detingut es corresponguin amb la sang de la víctima) han estat determinants perquè el jutge decretés la posada en llibertat del detingut.

El noi, un jove d'una vintena d'anys, d'origen magrebí i establert amb la seva família a Palafrugell des de fa anys, estava a la presó de Figueres des que, diumenge passat, el mateix jutge que ara l'ha alliberat va decidir tancar-lo entre reixes. L'advocat del noi, el lletrat Pere Plantalech, va presentar recurs contra la decisió del jutjat ja que considerava que no hi havia motius per tenir-lo empresonat. El jutjat va fer ahir marxa enrere i va alliberar-lo. Això sí, de moment el manté imputat per homicidi, una imputació que el lletrat defensor confia que desaparegui en breu perquè "no hi ha res contra ell. Del crim no se'l pot acusar".

De la presó a casa

Era l'agència ACN qui, a la una del migdia, avançava que l'encara presumpte homicida de Montserrat Sánchez quedava en llibertat. A aquella hora el pare del jove ja era a la presó de Figueres per anar-lo a buscar i portar-lo de tornada a casa. Dimecres al vespre, els Mossos d'Esquadra ja havien informat la família del noi de la seva imminent sortida en llibertat.

La clau de volta del canvi de criteri judicial està en les proves d'ADN que van fer-se a diverses peces de roba que els Mossos van prendre de casa del detingut. Aquestes robes presentaven algunes taques de sang però l'analítica ha demostrat que no hi ha rastre genètic de la víctima.

Un altre dels elements que va portar els Mossos a sospitar del noi ara alliberat és el fet que, quan va anar a comissaria a dir que un conegut seu li havia fet llençar una bossa de mà de dona al safareig del carrer Ample, va caure en múltiples contradiccions. El seu advocat defensor posava ahir de manifest sobre aquest extrem que "ell no té antecedents i no s'havia vist mai en una situació similar. Els nervis el van perjudicar però el cert és que en allò més essencial, és a dir, en el nucli de la declaració, no ha presentat mai contradiccions".

Per mirar d'aclarir què el va portar a presentar-se als Mossos i explicar-los que havia col·laborat a fer desaparèixer la bossa de mà de la víctima, el lletrat defensor té interès que el noi se sotmeti a una prova pericial psiquiàtrica. Només amb un dictamen mèdic se sabrà exactament la capacitat de fabulació del, fins ara, únic detingut amb el crim de la botiguera.

Mentrestant, la policia ha tornat a intensificar els interrogatoris per mirar de trobar alguna pista sobre l'autor d'un crim que ha creat una veritable sensació d'inseguretat a Palafrugell.