Els actes de celebració del 25è aniversari de la creació del llargament reivindicat Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà va estar ahir marcat per la visió d'uns estanys que es troben sense aigua.

L'extrema sequera que viu la zona juntament amb la salinització dels estanys, a causa del baix nivell d'aigua, han obligat el Departament de Medi Ambient a posar en marxa un projecte per frenar aquesta salinització i recuperar els estanys. Així ho va explicar el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, que va presidir els actes commemoratius. A banda d'això, el director del parc, Josep Espigulé, va explicar que la situació que presenta la reserva integral impedirà que el parc pugui acollir les més de 20.000 aus aquàtiques que any rere any paren a l'espai.

El conseller va anunciar que en les properes setmanes la Junta Rectora del parc rebrà el reivindicat Pla especial d'ús i gestió que ha de regir la zona perquè pugui ser sotmès a consideració. Baltasar va expressar la seva preocupació per la situació que viu el paratge empordanès i va explicar que des del Govern català es preveuen quatre eixos d'actuació, que es fan extensibles a tot Catalunya. Per una banda, el conseller va explicar que es contempla la possibilitat anunciada de construir una dessalinitzadora a la comarca com a mesura per combatre les afectacions de la sequera a la conca de la Muga (l'única que continua en excepcionalitat 2). En aquest sentit, el conseller va assegurar que en els propers dies s'estudiarà aquesta proposta juntament amb la resta dels alcaldes, durant el consell que s'ha de celebrar el proper 2 de desembre.

A banda d'aquestes mesures, Baltasar també va apuntar com a possibles solucions la posada en marxa de la captació d'aigua a través de nous pous o bé l'ús del terciari de la nova depuradora de Figueres.

Segons va explicar el director del parc, Josep Espigulé, el problema de les aus que el parc no podrà acollir pels problemes de salinització podria suplir-se, temporalment, amb la seva ubicació als estanys de Matà i d'Europa. Per posar fi a aquesta greu situació, el Departament de Medi Ambient ha dur a terme un projecte de recuperació pel qual ha adquirit els estanys de Vilaüt i del Tec.

La iniciativa ha suposat la instal·lació de diverses infraestructures per evitar la instrusió d'aigua marina, afavorir la retenció de l'aigua dolça als recs i reinundar els dos estanys naturals que, en els darrers anys, han perdut progressivament la capacitat temporal d'inundació.

A banda d'això, el projecte també implicarà l'expropiació de 36 hectàrees, per part de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), amb l'objectiu de frenar l'avanç progressiu de la salinització de les aigües subterrànies, conservar la fertilitat de les closes i els conreus i, a més, recuperar la biodiversitat dels dos estanys que havien estat reserva ornitològica del parc.

Baltasar va participar ahir, juntament amb el delegat del govern de la Generalitat a Girona, Jordi Martinoy, de la directora general de Medi Natural, Núria Buenaventura, i del director dels Serveis Territorials a Girona, Emili Santos, en els actes centrals de commemoració del 25è aniversari de la creació del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. El conseller també va descobrir, entre altres actes, una placa, va lliurar reconeixements a aquelles persones i institucions que han estat protagonistes en aquests anys i es van alliberar aus recuperades al centre de fauna dels aiguamolls.

Una campanya aferrissada

Fruit d'uns intensa campanya en defensa d'aquest important espai, l'any 1976, amb l'objectiu d'aturar un projecte d'urbanització que pretenia construir una marina residencials per a 60.000 persones a la zona compresa entre les desembocadures dels rius Muga i Fluvià, el Parc dels Aiguamolls ha arribat als seus 25 anys.

D'entre aquest espai, algunes de les zones més importants són els estanys de Vilaüt i el Tec, que formen uns hàbitats molt importants per a les aus, principalment, però també per als amfibis i rèptils i per a les espècies de mamífers. De les 336 espècies d'ocells identificades al parc, 218 estan localitzades a Vilaüt i 182 a l'estany del Tec.