Han passat ja uns quants dies des de la llevantada del dia de Sant Esteve i, a l'Escala, comencem a reposar-nos del malson que vam viure tots plegats la tarda del dia vint-i-sis. Un llevant d'una força inusual va afectar de manera severa tot el litoral de la Costa Brava. Des de Portbou a Blanes el temporal va castigar de manera general platges, ports, passejos, instal·lacions, embarcacions, comerços i va produir danys molt abundants. Arreu del litoral, l'espectacle de dissabte el matí era dantesc i les primeres informacions parlaven de l'excepcionalitat dels seus efectes: la llotja de Llançà, el port de Blanes, les platges de Tossa i Platja d'Aro, el dic de Palamós, entre d'altres.

L'Escala no ha estat una excepció, al contrari, i el passeig Marítim ha desaparegut en una extensió superior als cent metres sota els efectes del temporal. També les platges d'Empúries, Montgó, la del Port d'en Perris, la del Riuet, la de les Barques van desaparèixer sota l'aigua que havia agafat un nivell inusualment alt. La roca de Cargol que deu superar els cinc metres d'alçada desapareixia una i altra vegada sota l'aigua sense que les onades hi trenquessin, tal com és habitual en llevants normals. També a Montgó l'aigua va desplaçar sorra i materials a sobre del passeig, que va quedat completament colgat. Algunes cases, un restaurant i un hotel han patit danys abundants, fet que els suposarà un cost important en reparacions i pèrdues per la interrupció de l'activitat. Al port, es va enfonsar una embarcació i només la intervenció decidida de molta gent que es va passar la nit vetllant va impedir que els estralls fossin més importants. En definitiva, un desastre de dimensions desconegudes i ningú a l'Escala recorda un temporal d'aquestes dimensions, tot i semblar una afirmació tòpica. Sembla que la singularitat d'aquest llevant es deu a la conjunció de diferents fenòmens que es difícil que es produeixin conjuntament: cops de vent de l'est superiors als 150 quilòmetres per hora i un nivell de l'aigua molt per sobre del normal. La llevantada de Sant Esteve de l'any 2008 passarà a la història local com la del temporal que es va emportar bona part del passeig Marítim que connecta el nucli antic amb la platja de Riells. Un fet que restarà a la memòria dels escalencs de la mateixa manera que l'arribada de l'Esculapi al mes de març.

El passeig Marítim té més de mil metres de longitud de cap a cap i va ser construït en èpoques successives del segle passat. La construcció del darrer tram data del començament dels anys seixanta i va anar a càrrec de Valentí Llorens, constructor de Bellcaire afincat a l'Escala. Diumenge passat al matí el Sr. Llorens em comentava les dificultats tècniques de la construcció d'aquest mur i com es va terraplenar l'espai entre el dic i el litoral de pendent suau que servia d'estenedor per a les xarxes de les teranyines. La construcció d'aquest passeig havia suposat, al començament dels anys seixanta, obrir un vial que permetia la connexió amb la platja de Riells i el port de pescadors que s'estava construint a la Clota. També va comportar que s'anés configurant un urbanisme poc agressiu amb immobles d'apartaments i restaurants encarats a mar, com l'Hotel Ca la Neus, que va abandonar l'antiga ubicació prop de la platja de les Barques. Un passeig de disseny auster i sòlid, amb paviment i baranes francament millorables amb desenes de tamarius de branques retorçades i torturades per les inclemències de tramuntanes i llevants. Un passeig, que ha esdevingut un dels llocs més emblemàtics de l'Escala.

Signes de deteriorament

Després de prop de cinquanta anys, és evident que el passeig ara desaparegut ha estat una construcció sòlida però que no ha aguantat el darrer temporal perquè, tal com havíem denunciat reiteradament el darrer any, hi havia signes evidents de deteriorament. De fet fa cosa d'un any, la prudència ens va fer retirar el mercat dominical que s'hi celebrava. La mesura havia rebut crítiques que ara s'han demostrat poc justificades i oportunistes.

La pregunta és: què cal fer amb els danys ocasionats per la llevantada a tot el litoral gironí? Crec que fins avui s'ha fet una gestió de l'emergència ben coordinada. Ajuntaments, Generalitat i sotsdelegació del Govern central hem treballat plegats i tothom hi ha posat de part seva perquè tot funcioni. A partir d'ara, entrem en la fase de trobar solucions: emetre informes i quantificar danys i, sobretot, trobar recursos extraordinaris per cobrir les necessitats. Les properes setmanes seran determinants per veure com s'encara la situació de crisi que hem patit a la Costa Brava. I parlant en concret de l'Escala: què cal fer amb el Passeig Marítim?

Tenim un estudi molt detallat fet pels serveis tècnics que avalua els danys soferts i que proposa diferents vies d'actuació. Hi ha molts trams afectats de manera severa i de reconstrucció impossible perquè han desaparegut literalment o, en d'altres, perquè hi ha afectacions greus al mur o sota el paviment que ha desaparegut fressat per la força de les onades. Creiem que convé que amb celeritat es pensi fer un projecte nou que inclogui tota l'extensió del passeig Marítim. Des de l'antiga Casa Gran fins a la platja de Riells. Un passeig nou pel segle que tot just encetem, tan segur com a mínim com el que es va construir ara fa cinquanta anys, que alliberi espais i que incorpori disseny a l'antic espai concebut al començament dels anys seixanta. És important que es determini un calendari que prevegi les actuacions a curt i mig termini perquè l'estiu és ben a prop. La llevantada de Sant Esteve ha fracturat un vial estratègic de l'Escala que serveix de connexió entre el nucli antic, Riells i el port i convé que les administracions competents estiguin a l'alçada de les circumstàncies perquè hi ha tot un poble al darrere que reclama solucions.