El servei el demanen les famílies i els centres educatius, i el Departament posa a la seva disposició docents que fan classes a les anomenades aules hospitalàries o bé al domicili dels alumnes. Durant el 2008, Educació ha posat a disposició dels alumnes un total de 64 mestres. Així durant l'any passat, s'han atès en aules hospitalàries un total de 3.458 alumnes, mentre que 89 alumnes han rebut classes als seus domicilis.

Aquest servei permet que els alumnes malalts continuen amb el seu procés d'aprenentatge i que la posterior incorporació a l'escola sigui més fàcil. El servei ha anat creixent any rere any. Així, al 2004 Educació va atendre 2.773 alumnes; al 2005, 3.245 alumnes; i al 2006, 3.635. Fa dos anys, al 2007, va haver-hi un augment considerable que va apropar la xifra d'alumnes atesos en aules hospitalàries o a les seves llars, als prop de 4.000.

Aules hospitalàries

Les aules hospitalàries és un servei d'atenció educativa a nens i nenes ingressats en centres sanitaris a causa d'una malaltia de llarga durada. El seu objectiu és fomentar el desenvolupament integral dels infants per facilitar-los la reincorporació a l'escola un cop hagin rebut l'alta mèdica i evitar que el procés escolar s'interrompi a causa d'una malaltia llarga, crònica o greu.

Dels 3.458 alumnes atesos en aquestes aules durant el 2008, 1.073 estudien educació infantil, 1.499 primària, 837 ESO, i 49 Batxillerat. La majoria d'aquests alumnes qua van rebre classes als hospitals tenen entre tres i vuit anys, són catalans i van estar ingressats als hospitals, de mitjana, entre dos i tres mesos. També hi ha alumnat estranger que està hospitalitzat a Catalunya (un 4% del total) i que també pot sol·licitar aquest servei.

Per atendre aquests alumnes, Educació disposa d'una vintena de mestres que els hi donen classes en el mateix hospital. Actualment, hi ha aules hospitalàries a nou centres de Catalunya: Hospital del Mar, Hospital Maternoinfantil de la Vall d'Hebron, i Hospital Clínic a Barcelona; Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona; Hospital Sant Joan de Déu-ALTHAIA de Manresa; Hospital Sant Joan de Déu d'Esplugues de Llobregat; Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell, Hospital Universitari Josep Trueta de Girona, i Hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

D'aquests, l'aula hospitalària de la Vall d'Hebron és la que ha atès més alumnes, un total de 511, seguida de la del Sant Joan de Déu amb 504 alumnes, i l'aula del Trias i Pujol de Badalona amb 462 alumnes. Destaquen també els 452 alumnes de l'hospital de Manresa i els 450 de l'Arnau de Vilanova de Lleida.

Atenció al domicili

El servei d'atenció domiciliària a l'alumnat que pateix malalties prolongades compta amb una plantilla de 45 mestres. Els docents que s'encarreguen d'aquest servei, com en el cas de les aules hospitalàries, també elaboren programes d'atenció individualitzada per a cada un dels alumnes. En aquests casos, poden demanar aquest servei, els alumnes que estiguin a casa per períodes superiors als 30 dies, i rebran: nou hores setmanals de classe més dues hores de coordinació, pels alumnes de primària; i sis hores setmanals i dues hores de coordinació en el cas d'alumnes d'ESO.

L'any passat, Educació va tramitar en préstec 85 ordinadors a domicili que utilitzen els alumnes a casa per estudiar.