El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha presentat aquest divendres a Castelló d'Empúries (Alt Empordà) la Ruta del Pirineu Comtal, un itinerari per catorze comarques catalanes que amb 13 indrets destacats i 30 punts d'interès proposa recórrer els territoris dels onze antics comtats que van ser 'escenari de la configuració i naixement del país, de la Catalunya Vella', segons paraules del propi conseller. Des de l'Empordà fins a la Vall de Boí, la ruta del Pirineu Comtal, que es pot recórrer en 15 dies, fa parada en llocs emblemàtics com el monestir de Sant Pere de Rodes, el palau de la Bisbal d'Empordà, el conjunt de Besalú, Ripoll, la Seu d'Urgell o el castell de Cardona.

'Podrem resseguir tota la història de Catalunya comarca a comarca', ha puntualitzat el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, que considera que l'objectiu de la ruta és crear una potent oferta turística 'sostenible i competitiva' a la franja pirinenca catalana, 'basada en els principals recursos tangibles i intangibles lligats als orígens medievals del nostre país'. 'Es tracta de la primera ruta turística clarament nacional', ha afegit Huguet. Per cada comtat s'han escollit un o dos punts destacats que es poden visitar en un dia. En el cas del comtat d'Empúries els dos centres de cabdal importància són el monestir de Sant Pere de Rodes i la basílica menor de Castelló d'Empúries.

Per tal d'informar acuradament al visitant, s'ha obert al públic un centre d'interpretació a la presó de la Cúria, un espai que amb maquetes i l'ajuda d'un documental innovador s'explica la història d'aquest comtat empordanès. Pel turista que pugui i vulgui estar més dies passejant pel comtat també s'han detallat punts d'interès com Peralada, Vilabertran, el monestir de Sant Quirze de Colera o el Castell de Requesens. El mateix passa a les deu altres parades de la Ruta Pirineu Comtal -Berga, Besalú, Cardona, Girona, Osona, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ribagorça, Ripoll i Urgell-. 'El visitant trobarà en el recorregut una oferta turística adaptada a les seves necessitats, des del petit hotel a la casa rural fins a l'àmplia oferta de càmping de què disposen les comarques de la ruta', ha enumerat el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa.

De fet, el públic objectiu a qui va dirigit aquesta Ruta Pirineu Comtal és d'allò més heterogènia, des de visitant català fins a l'internacional. 'Es tracta d'una d'aquelles rutes slow, per anar tranquil·lament per la carretera observant el paisatge i, per tant, molt recomanable per a caravanistes, motoristes i ciclistes', ha comentat Huguet. 'I també és una ruta perfecta per a escapades de cap de setmana, de dos o tres dies. I així visitar el Ripollès amb el santuari de Montgrony o l'església romànica de Ripoll', ha assenyalat el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa.

Web de la Ruta Pirineu Comtal

Per tal d'informar a la xarxa, la web de la Ruta del Pirineu Comtal s'ha activat aquest divendres amb totes les dades necessàries, una síntesi de la història de cada comtat, una selecció dels monuments, museus i conjunts medievals més emblemàtics, així com fotografies, panoràmiques de 360 graus, gigafotos i enllaços per configurar l'itinerari i organitzar la ruta. 'Una ruta turística en la que hi han de participar també els sectors privats', ha demanat el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, 'ja que no volem només fer cultura sinó també negoci, l'altre element del turisme sostenible'. 'La ruta ha de servir per desestacionalitzar una mica més la temporada turística al llarg de l'any i, per això, s'hi han d'integrar tant els hotelers com les cases rurals, els apartaments, la restauració i les empreses de turisme d'oci de totes les comarques', ha finalitzat Huguet.