La violència domèstica s'ha convertit, en els darrers anys, en una autèntica xacra que ha tingut les dones com a principals víctimes, de manera que s'han hagut d'establir mesures especials (ja siguin de protecció o d'allunyament dels agressors) per evitar nous atacs cap a les dones. En aquests moments, 760 dones residents a les comarques gironines gaudeixen d'alguna mesura cautelar activa, segons les dades del Registre Central per a la Protecció de les Víctimes de Violència Domèstica corresponents a principis d'aquest any. Però darrere de l'elevada xifra de víctimes femenines, se n'amaga una altra, sovint més desconeguda: la dels homes que també ha patit la violència dins l'àmbit familiar. A Girona, hi ha un total de 54 homes que gaudeixen d'algun tipus de mesura activa de protecció, una xifra més elevada que la de Lleida (24) però inferior a Tarragona (66) i, lògicament, Barcelona (412).

Aquestes dades han estat proporcionades a la diputada valenciana del PP Susana Camarero, que havia formulat una pregunta al respecte. Pel que fa a les ordres d'allunyament actives en què la víctima ha estat una dona des de mitjans de 2005 fins a principis de 2009, a Girona se n'han registrat un total de 666: 215 mesures cautelars i 451 ordres de protecció.

Finalment, els casos en què la víctima de la violència ha estat una dona d'origen estranger i per la qual cosa se li han aplicat mesures actives de protecció han estat, en total, 297. En aquesta cas, però, el registre, a efectes estadístics, recull només les dades del denunciat, ja que és ell el destinatari de l'ordre d'allunyament emesa en cadascun dels casos.

En aquest sentit, dins del nombre d'assumptes en els quals s'ha dictat una ordre de protecció o mesura cautelar, un percentatge molt elevat (al voltant del 80 o el 90%) han comportat també una ordre d'allunyament.