Una pèrdua de tensió en una de les dues catenàries que hi ha entre Granollers i Cardedeu va provocar ahir llargs retards als trens que circulaven tant en direcció Girona com en direcció Barcelona. Així, el tren que sortia del Passeig de Gracia en direcció Girona a tres quarts de set de la tarda va aturar-se passada l'estació de Granollers per aquest problema elèctric fins a les 20 hores.

Adif explica que la baixada de tensió es va produir entre les 19.30 hores i les 20 hores malgrat que ahir no en podia determinar les causes. No obstant això, va assegurar que aquestes s'investigarien tot i que va evitar confirmar que el fet estigués relacionat amb el temporal de plujes.

Aquesta situació va provocar retards almenys en una desena de combois. En no rebre tensió una de les línies elèctriques els trens van haver de circular forçosament entre Granollers i Cardedeu de forma alternativa per l'única via que sí que podia continuar alimentant els trens.

Des de Renfe asseguraven ahir al vespre que no va ser fins a les 19.20 hores que van començar a rebre alertes per la qüestió dels retards.

Les plujes d'ahir han afectat els 30 metres del tram final del passeig de s'Abanell, a Blanes, en el qual no es van col·locar les roques de gran tonatge arran de costa com sí que hi ha disposades a la zona de la platja més propera a sa Palomera. La zona de s'Abanell regenerada a l'estiu no ha sofert danys.

Les plujes i l'estat de la mar van ocasionar un forat al passeig de 10 m2 prop de la zona dels càmpings. El Departament de Protecció Civil sospita que el clot pot ser de major dimensió atès que encara podria caure un tram més. El cap del servei a Blanes, Josep Lluís Pouy, manifesta que aquest sotrac es va produir al llarg de la tarda. La policia local va acordonar la zona al vespre. Pouy explica que des de Protecció Civil es realitzarà un informe que es trametrà a la Direcció General de Costes perquè decideixi quina actuació s'hi haurà de fer per arreglar la situació.

D'altra banda, les plujes que ahir van afectar la província de Girona van provocar un seguit d'inundacions als carrers de Banyoles, on van arribar a acumular-se al final del matí fins a 71 litres per metre quadrat.

El xàfec més fort va caure pels volts de les 10 del matí, moment en què pels carrers de la població corria més aigua. La velocitat punta d'aquesta pluja si s'hagués mantingut al llarg d'una hora (però va ser de 20 minuts) hagués estat de 120 litres per metre quadrat. No cal oblidar l'aigua caiguda entre les 4 i les 6 hores del matí, on cada mitja hora s'acumulava una mitjana de 25 litres per metre quadrat. De totes maneres, la pluja més intensa va caure a la zona del Pirineu i Prepirineu de Catalunya. A la província de Girona cal destacar la trentena de litres acumulats per diverses poblacions de la costa de l'Alt i el Baix Empordà o els 52 de Núria, al Ripollès.

La pluja va comportar el consegüent increment de vehicles a la carretera i l'atenció a la via. Es va tallar la circulació a la carretera de Camós i en alguns trams urbans.

Els Bombers de la Generalitat van fer diverses sortides a Banyoles, tot i que l'incident més destacat del matí es va donar a Jafre. Allà, un llamp va caure sobre una torre de tensió i la descàrrega va fulminar durant part del matí el subministrament elèctric al municipi. Fecsa Endesa se'n va fer càrrec després de ser avisats pels Bombers. L'incident va tenir lloc a les onze en punt del matí.

A Banyoles es van fer almenys cinc sortides entre les nou del matí i les tres de la tarda. La majoria van ser a causa d'embornals bruts que no engolien bé l'aigua, que va entrar a alguns garatges i habitatges. Però les inundacions consistien en com a molt un pam d'aigua i les bombes que es fan servir per xuclar l'aigua estancada no funcionen bé quan n'hi ha tan poca quantitat. Els afectats van haver de recórrer als pals de fregar.

A un quart i cinc de deu del matí els bombers també van destapar un embornal a la Jonquera i un parell més a la Bisbal d'Empordà entre un quart i dos quarts de dotze del matí. A Castelló d'Empúries es va omplir d'aigua el pati d'un concessionari de cotxes situat a la carretera de Figueres, però la quantitat d'aigua també era molt petita. També un embornal embussat va causar la sortida dels bombers a tocar les dotze del matí a Palau-saverdera, perquè un pati interior d'un habitatge s'estava inundant.