L'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà ha aixecat en part la moratòria per a la concessió de llicències d'obertura o ampliació d'explotacions ramaderes que va aprovar l'any 1999. Aquesta suspensió temporal de l'atorgament de llicències per a granges es va fer arran de la contaminació dels aqüífers de la zona, principalment per nitrats, i ara, segons ha explicat el regidor de Medi Ambient, Àngel Planas, s'ha decidit aixecar després que fa aproximadament uns dos anys se solucionés la problemàtica dels nitrats amb la posada en funcionament de la planta potabilitzadora de Fontanilles. Però l'aixecament de la moratòria ha estat parcial ja que només afecta les zones que l'Agència Catalana de l'Aigua va considerar de "moderada necessitat de protecció" l'any 2002, i es manté en les d'alta i molt alta necessitat de protecció.

La història d'aquesta moratòria es remunta a fa deu anys. Aleshores, l'Ajuntament l'establí un període de tres anys per a tot tipus de bestiar -porcí, boví, oví, equí, avícol, cunícul i cabrú-. Aquell any, segons recull el Pla d'Acció Local per a la Sostenibiltat de la Bisbal, al municipi hi havia 20 explotacions ramaderes que tenien 1.048 caps de bestiar. La major concentració era de porcí, amb 822 caps.

Aquest document exposa que el municipi tenia capacitat d'absorció dels residus ramaders i la contaminació de l'aqüífer per nitrats l'atribuïa a l'ús "excessiu" d'adobs en el conreu i a la conca del Daró, que portava purins i adobs químics d'altres municipis.

La moratòria pretenia recuperar els aqüífers d'on es capta l'aigua potable. Passats els tres anys, la qualitat no va millorar i l'Ajuntament va prorrogar la moratòria. Aquell 2002, un estudi de l'ACA va diferenciar tres zones de necessitat de protecció: moderada, alta i molt alta -com es pot apreciar al mapa adjunt-.

Amb l'entrada en funcionament de la potabilitzadora de Fontanilles, el problema dels nitrats ha desaparagut, de manera que l'Ajuntament ha decidit aixecar parcialment la moratòria a la zona de "moderada necessitat de protecció". En les altres dues segueix vigent. Malgrat l'aixecament de la moratòria, la franja de 500 metres de protecció dels nuclis urbans dins la qual no es pot obrir cap explotació ramadera no deixa gaire espai on se'n poden fer de noves o ampliar-se les que actualment ja hi ha.