La Federació d'associacions de pares i mares d'alumnes de Catalunya (Fapac) ha plantejat un altre dubte al voltant de la nova setmana de vacances d'hivern: la cobertura dels serveis de transport i menjador escolar.

La Fapac alerta de la discriminació que poden patir aquelles famílies que viuen allunyades del centre escolar dels seus fills i utilitzen el transport escolar per arribar-hi. A més, la distància entre el col·legi i casa seva fa que aquest alumnat es quedi a dinar al centre. Ara per ara, la federació d'associacions de pares i mares adverteix que aquests serveis no estan garantits per a la setmana de vacances de febrer o març -segons decideixi la Direcció Territorial d'Educació. És més, els contactes que ha mantingut aquesta entitat amb l'Administració li fan pensar que tant el transport com el menjador escolars només s'oferiran "en cas que les famílies ho vulguin sufragar totalment".

La Fapac ha manifestat aquest temor en el seu informe corresponent al febrer, previ a l'assemblea general que celebrarà el mes vinent. El fet que aquests serveis tan sols es garanteixin si els pa-guen els pares suposarà "una dificultat addicional per a les famílies que resideixen en territoris extensos, on el centre educatiu no és pròxim al seu domicili".

Fins ara, les preocupacions al voltant d'aquesta setmana de vacances prevista en el calendari aprovat per als dos propers cursos tenien a veure amb la seva organització i finançament. Sobre aquest punt, la Fapac explica que les seves converses amb el Departament li han permès adonar-se que "encara estan obertes les negociacions amb les entitats municipalistes perquè es facin responsables de la gestió d'aquesta setmana". Els representants dels pares i les mares d'alumnes són conscients que les dificultats econòmiques dels ajuntaments compliquen que les administracions locals se'n puguin fer càrrec.

Ara bé, des del primer moment el Departament d'Educació ha assegurat que les línies de subvencions de la Generalitat seran suficients per cobrir les despeses d'organitzar les activitats.

La incorporació d'una setmana de vacances a l'hivern és una de les novetats del calendari escolar, que implicarà començar el curs el 7 de setembre -gairebé una setmana abans- i, almenys el curs vinent, retornar a classe l'endemà de Reis en comptes del 8 de gener com era habitual.