El port de Blanes s'ha despertat buit. La Confraria de Pescadors va decidir ahir retirar gairebé tots els vaixells i amarrar-los a un port més segur perquè avui no es repeteixi el desastre de la tarda des de Sant Esteve del 2008, quan un temporal de llevant va destrossar tot el passeig marítim i també bona part del port. I és que el Servei Meteorològic de Catalunya ha elevat a dos el nivell d'alerta per mala mar, amb onades que poden arribar als 7 me?tres. Les ràfegues de vent de gregal poden superar els 90 km/h a la Costa Brava i no s'espera que el mal temps cessi fins al migdia de dimecres. També es preveu fort vent de component nord-est a les comarques del Gironès i el Pla de l'Estany. Per aquest motiu està activat el pla de Protecció Civil (Procicat) per l'estat del mar i del vent.

Davant d'unes previsions tan negatives, els pescadors de Blanes ja van decidir dissabte preparar-se per poder traslladar la flota a un port més segur ja que, tal i com recalca el president de la Confraria, Eusebi Esgleas, "el port que tenim és dolent pel mal temps, per tant, és millor prevenir que curar". Ahir al matí ja es van traslladar vuit dels pesquers més grans a Arenys de Mar i a la tarda es van dur la resta al port de Sant Feliu. Només han quedat dos vaixells, que s'han amarrat de forma especial, i un d'avariat que s'ha tret de l'aigua.

Esgleas reconeix haver après del errors i destaca que aquesta vegada han pres aquestes mesures tan dràstiques perquè "el temporal ve anunciat des de fa dies i les previsions han empitjorat en les darreres hores". El president de la confraria de Blanes considera també, recordant el Sant Esteve del 2008, que "si aquell dia no va haver-hi morts va ser vertaderament un miracles". Per aquesta raó avui i demà, segons Esgleas, segur que no sortirà a mar cap pesquer.

Des de la Confraria de Pescadors de Blanes destaquen sobretot la solidaritat dels pescadors d'Arenys, ja que ahir al matí van haver de moure tots els seus pesquers perquè hi cabessin els bots dels de Blanes.

Nevades a cotes baixes

A part del risc d'un temporal de gregal a la costa també hi ha activat el pla Neucat per part de la direcció General de Protecció Civil per nevades generalitzades a cotes baixes. Està previst que nevi avui tant al Ripollès com a la Garrotxa, amb gruixos que podrien arribar als 15 centímetres. Però la neu també podria arribar a partir de la tarda fins als 100 metres i en alguns casos a arran de costa i podrien deixar gruixos de fins a 5 centímetres per sobre els 200 metres. De fet, el risc de nevades ja va portar Trànsit ahir a la nit a impedir el pas de camions per l'AP-7 i la N-II a la Jonquera. A dos quarts de dotze de la nit, la prohibició perquè aquests vehicles hi circulessin es mantenia.

a nevada que caurà a muntaya ha de garantir que la temporada d'esquí s'allargui unes setmanes més. Per sobre dels 800 metres es podrien acumular gruixos de més de 30 cm, i més amunt dels 1.000 m, de fins a 50 cm. L'ambient serà més fred i està previst que les temperatures toquin fons entre dimarts i dimecres.

Acesa prepara les autopistes

També Acesa i Aucat han activat el protocol d'emergència per facilitar la seguretat viària en tota la xarxa d'autopistes davant la previsió de nevades. El dispositiu preveu la mobilització de fins a 47 vehicles llevaneu i dispensadors de sal distribuïts al llarg de les 20 bases, i de 7 grues per al moviment de vehicles pesants. També estan preparats 20 dipòsits en els quals s'emmagatzemen 7.400 tones de sal i 12 més amb un total de 454.000 litres de salmorra. Estaran mobilitzades més de 250 persones per possibles incidents i s'informarà els conduc??tors a través de panells lluminosos.

La causa d'aquest temporal és la suma d'un front fred que ve de Golf de Lleó, i que ja ha provocat nevades a prop de la costa, i la borrasca que va provocar fortes inundacions a Andalusia i va entrar ahir a la tarda pel sud de Catalunya.