Els darrers anys abans de la crisi, a la majoria de poblacions es van construir grans equipaments. A cada municipi ens agrada tenir teatre, piscina, pavelló, centre cívic, biblioteca, sala d'exposicions, hospital, CAP i un llarg etcètera.

Aquest ritme, en alguns municipis es va mantenir l'any passat amb el FEIL. A partir d'ara, en què els ingressos són limitats, molt limitats diria jo, tots els ajuntaments tenen un problema, gran o petit, segons les finances de cada consistori: mantenir el que s'ha fet. Si parlem d'un teatre, hi ha d'haver el personal de manteniment, el de neteja i una programació estable que ompli de continguts l'espai. Si es tracta d'una piscina, la despesa encara es dispara més, i si parlem en l'àmbit sanitari, encara que la competència ja no és municipal, s'ha d'oferir el servei les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any i això vol dir, molts i molts diners. Si a les línies elèctriques hi hagués hagut un manteniment correcte, segur que els problemes que patim des de principi de març no haurien estat tan greus. En l'àmbit esportiu, sempre es diu que el més difícil no és arribar, sinó mantenir-se.

Tossa, va tenir piscina municipal abans que Blanes i Lloret, que encara l'han de començar. L'obra, molt maca per cert, ja ha generat més d'un problema per les dificultats que hi ha per tirar endavant el dia a dia. Blanes, fa anys que treballa per tenir un gran pavelló poliesportiu. El dia que s'obri, espero que no sigui molt llunyà, caldrà tenir molt clars els números per assegurar-ne la seva viabilitat. Per tant, la paraula "manteniment", que fins ara havia estat secundària, ha passat al primer pla de l'actualitat i ja forma part del vocabulari habitual d'alcaldes i regidors. Les persones que contractes avui per obrir la piscina o la biblioteca s'han de pagar cada mes. També s'ha de pagar la llum, l'aigua i les tasques de conservació. Si no hi ha la paraula màgica, manteniment, pot passar com a les línies elèctriques del famós i recordat 8 de març: totes a terra.

En el cas dels equipaments abans comentats, seria estar tancats i sense donar servei i això seria molt i molt llastimós. Per tant, ara més que mai, cal racionalitzar la despesa.