La cardiopatia isquèmica ha augmentat un 30% en la dona en els últims deu anys principalment a causa del major consum de tabac i de l'augment de l'esperança de vida, segons va assenyalar el passat dijous el doctor José A. Barrabés, de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC), durant el XIV Simposi Internacional de Cardiopatía Isquémica de la SEC, que se celebra aquests dies a Girona.

Tot i els avanços en el control global dels factors de risc, les dones fumen cada vegada més, fet que segons l'especialista justifica en part l'augment de l'aquesta patologia en la població femenina. De fet, va assenyalar que "el risc d'infart agut de miocardi augmenta 2,5 vegades en les dones que fumen d'un a quatre cigarrets al dia".

D'altra banda, encara que en algunes sèries les dones amb aquesta patologia han tingut un pitjor pronòstic que els barons, Barrabés insisteix que "és important valorar que, en part, aquestes diferències s'expliquen per característiques com l'edat i antecedents en els tractaments rebuts". A més, segons va afirmar, "la dona ha estat relativament poc representada en els estudis clínics".

No obstant això, "tot just s'aprecia la diferència en el pronòstic quan es corregeixen les dades per les condicions basals i el tractament administrat, per tant no s'ha de tenir en compte el sexe del pacient a l'hora d'indicar els tractaments", va assenyalar. Per la seva banda, el doctor Pedro Brugada, de la Universitat Lliure de Brussel·les, en la seva ponència "Evidències i obstacles per seguir les guies per a la prevenció de la mort sobtada en cardiopatia isquèmica", que es va celebrar ahir, va comentar les dificultats a les quals s'enfronta el facultatiu a l'hora d'aplicar les recomanacions estipulades per evitar una mort sobtada en pacients amb cardiopatia isquèmica, i fonamentalment després de l'infart.

Brugada també va assenyalar que "s'han arribat a una sèrie d'evidències que poden millorar l'actuació davant la mort sobtada".

Entre elles, "l'afirmació que la teràpia de resincronització cardiaca és capaç de reduir la mortalitat i la morbiditat en pacients amb insuficiència cardiaca"; així com que "el desfibrilador és efectiu en pacients amb infart previ, tant en prevenció primària com en secundària.