La policia de Tossa de Mar no ha multat cap ciutadà o visitant del poble per practicar sexe a l'espai públic ni a la platja, un any després d'haver aprovat l'ordenança de civisme que ho prohibia explícitament. Malgrat la polèmica que va aixecar la mesura, doncs, fins el moment no s'ha tirat endavant cap sanció ni cap intervenció per part de l'Ajuntament.

L'ordenança, que es va aprovar el maig de 2009, va aixecar diverses protestes i concentracions al poble i va tenir una gran repercusió als mitjans. Fins i tot, grups naturistes catalans van amenaçar l'Ajuntament d'empendre accions legals contra la mesura. Tot i aquesta polèmica, però, un any més tard, no s'ha aplicat cap sanció.

Des de l'Ajuntament s'apunta que la iniciativa va tenir un fort impacte mediàtic, més enllà de la repercussió real: "Va ser una mesura més mediàtica que una altra cosa. A més, sempre es deia i les protestes insidien que l'ordenança prohibia el sexe a la platja, però en realitat es prohibeix a tota la via pública del municipi", va explicar Juan Antonio Hervias, regidor de Governació, Platges i Participació ciutadana.

Hervias va explicar també que la policia ha continuat fent la seva feina amb total normalitat i que de moment no s'ha trobat cap infracció que afecti aquesta temàtica. "S'han continuat fent les patrulles habituals, és a dir, no s'ha anat a buscar gent que estigués a la platja, i de moment no s'ha aixecat cap acta", va comentar Hervias.

Les protestes

Les protestes contra l'aprovació de la mesura van ser nombroses. Entre elles, hi va haver diverses concentracions de joves. Una, fins i tot, va ser convocada a través de Facebook i va reunir més d'un centenar de joves a la platja de Tossa de Mar. També hi va haver accions més radicals. Van aparèixer, per exemple, dos cotxes patrulla de la policia local amb les rodes punxades i amb diverses pintades entre les quals en destacava una, que hi deia: "Més follar, menys sancionar".

L'ordenança de civisme prohibia, i de fet prohibeix, -a banda de la pràctica del sexe a la via pública- oferir, sol·licitar, negociar o acceptar serveis sexuals retribuïts. Però no només això, ja que la mesura abraçava diferents camps i també prohibia el tarot, la vidència, els massatges o les juguesques que impliquessin apostes de diners al carrer. Per últim, també es va prohibir la ingesta d'alcohol fora dels establiments d'hostaleria, el famós botellón.

Les infraccions es divideixen en tres categories, amb sancions diferents per a cada una. Les lleus tenen una sanció de fins a 601 euros, les greus estan entre els 602 i els 1.202 euros i les que són considerades com a molt greus se sancionen amb un mínim de 1.203 euros i un màxim de 1.803 euros.