L'Ajuntament de Roses ja disposa de tots els permisos perquè puguin començar a arribar creuers de passatgers a la població, tot i que encara no s'ha construït el nou moll ni s'ha determinat el lloc exacte de la seva ubicació. D'altra banda, la setmana vinent estrenaran la primera iniciativa de l'Estació nàutica, dos dies d'activitats per donar a conèixer el potencial nàutic amb la Festa del Mar.

Roses, la segona ciutat costanera de Girona després de Palamós que rebrà creuers de passatge, disposa de tota la documentació necessària per començar a acollir petits vaixells d'entre 150 i 300 passatgers, però de moment el seu lloc d'ancoratge haurà de ser la badia. Això no obstant, des del consistori aposten perquè el nou moll es construeixi a la marina de Santa Margarida aprofitant les ?obres de rehabilitació dels seus canals. En declaracions a Catalunya Ràdio, l'alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana, ha manifestat que "jo penso que és el millor lloc, ara, jo no em posaré tossuda si em diuen que no, que no és el millor lloc". "Escoltin, donin-me vostès una alternativa", agegeix.

Dels set creuers que podien arribar a Roses, de moment només n'hi ha un de confirmat, que atracarà en aquest port de l'Alt Empordà el dia de Sant Joan. L'arribada dels creuers és una de les iniciatives per continuar captant turisme. Una altra és haver aconseguit el títol d'Estació Nàutica que impulsa Estació Nàutica de Roses-Cap de Creus. Els dies 22 i 23 de maig, donaran a conèixer una àmplia oferta amb la Festa del Mar. La jornada començarà a les nou del matí amb diverses activitats, com ara ruta amb caiacs i senderisme a Cala Jòncols o Ruta amb vaixell pel Cap de Creus. S'aniran succeïnt durant tot el dia amb sortides amb veler, visites a un celler que inclou el tast de vins o una excursió en tren turístic. L'endemà s'incorporaran altres activitats, com batejos de submarinisme o de windsurf. La resta està oberta a totes les edats, pels adults tindrà un preu de 5 euros i els nens 3 euros.

L'obtenció del títol

L'Estació Nàutica Roses-Cap de Creus és el primer ens públic-privat que s'ha creat a la població amb la finalitat de promocionar-la turística i econòmicament. Una trentena d'empresaris han signat el protocol d'adhesió al nou ens mixt que va apadrinar el reconegut cuiner del Bulli, Ferran Adrià. El títol d'Estació Nàutica l'atorga una associació estatal.