Els reajustaments pressupostaris del Departament d'Educació per al curs 2010-2011 es van coneixent amb comptagotes. A les retallades que patiran els Serveis Educatius o l'assignació de mestres itinerants a les escoles rurals, ara s'hi suma una reducció d'hores destinades a la coordinació als centres de Secundària i la desaparició de les 2 hores de reducció de l'horari lectiu per al professorat major de 55 anys.

Els sindicats educatius majoritaris han denunciat aquestes noves retallades per al curs vinent i han advertit de la intenció d'aprovar-les en el Consell de Govern que se celebrarà dimarts vinent. Ustec·STEs "s'oposa i rebutja frontalment aquestes mesures" perquè "fan recaure el pes de la crisi de nou sobre el professorat i la qualitat educativa" i, també, perquè consideren que "menyspreen el treball de coordinació, minimitzant-lo amb la intenció de treure'l de l'horari lectiu". El portaveu d'aquest sindicat a Girona, Xavier Díez, va descriure aquestes accions com una "degradació de l'activitat docent" i les va relacionar amb la filosofia del nou Decret de Direccions.

En una reunió mantinguda dimarts, responsables del Departament d'Educació van informar els sindicats que es volen treure entre 6 i 9 hores de la reducció de l'horari lectiu que s'aplica al professorat de Secundària encarregat de fer tasques de coordinació: en concret, la reducció serà de 9 hores als instituts amb més de 22 grups d'alumnes i de 6 a aquells que estiguin entre els 10 i els 21. Aquesta mesura invalida un acord pres l'any 2005 amb el qual s'augmentava, precisament, la dedicació per a les feines de coordinació als instituts.

A més de coincidir amb la crítica d'Ustec·STEs, la Federació d'Ensenyament de CCOO ha denunciat que "aquestes mesures van encaminades a reduir la contractació d'almenys 320 interins el proper curs" a tot Catalunya.

Aquesta reducció també té en compte els efectes d'eliminar la ?rebaixa horària lectiva dels docents majors de 55 anys, ja que -segons ha alertat CCOO- treure aquesta possibilitat equivaldrà a deixar de contractar almenys 100 mestres i professors per al curs vinent.

Pel que fa a les conseqüències dels canvis horaris dels responsables de coordinació a secundària, Comissions Obreres ha calculat que suposarà contractar 222 interins menys, com a mínim.

La reducció de dues hores lectives als majors de 55 anys també es va acordar el 2005 i 2.682 persones se n'estan beneficiant aquest curs 2009-2010 al conjunt del país.

L'esbarjo fora de l'horari lectiu

La Federació de Treballadors de l'Ensenyament d'UGT (FETE-UGT) afegeix a tot això el malestar sindical per un futur decret sobre la jornada laboral del professorat que, entre altres qüestions, preveu treure el temps d'esbarjo de l'horari lectiu dels mestres d'educació infantil i primària quan no els toqui el torn de vigilància. FETE-UGT assegura que portaveus del Departament d'Educació els van avançar aquesta intenció en una mesa sectorial celebrada el 5 de maig.