Els centres educatius van tancar les portes el 22 de juny, l'últim dia de classe per a l'alumnat però no per al professorat que inverteix part del seu últim mes laboral -el juliol- a augmentar, complementar o millorar la seva formació. A les comarques de Girona, la Direcció territorial del Departament d'Educació remarca que la majoria de docents no deixa de formar-se i, encara que el gruix de l'oferta ?coincideix amb el curs escolar, aquesta època de l'any també hi ha una nodrida selecció de cursos d'estiu.

La Conselleria elabora la seva pròpia programació de cursos, però també dóna cobertura a iniciatives promogudes des d'universitats com la UdG -organitzades per la Fundació Universitat de Girona Innovació i Formació i per l'Institut de Ciències de l'Educació Josep Pallach; de la mateixa manera que els docents poden optar per propostes provinents d'entitats privades.

Les prioritats

Ara mateix, potenciar el coneixement de les llengües estrangeres són la prioritat del Departament que dirigeix Ernest Maragall, tal com demostra la programació de cursos per a aquest juliol facilitada pels seus serveis territorials a Girona.

Educació ha assignat 105 beques a professionals de les comarques gironines per dur a terme el curs Llengua i metodologia per a professorat especialista d'anglès, francès, alemany i italià, que inclou tant la realització d'activitats a Catalunya -com ara les sessions de l'Escola Oficial d'Idiomes (EOI) de Girona per a mestres especialistes d'Educació Infantil i Primària- com d'estades a l'estranger.

El Departament d'Educació també organitza cursos intensius gratuïts de 80 hores en llengua instrumental, que es realitzen a les diferents EOI del país: de l'idioma estranger majoritari, l'anglès, se n'han previst 96 i s'han assignat 252 places a docents gironins; mentre que de francès, alemany i italià s'imparteixen dos cursos -en aquest cas organitzats per les mateixes Escoles Oficials d'Idiomes.

Des dels Serveis territorials d'Educació van explicar que la prioritat del Departament és que tots els docents dominin l'anglès; i, de cara a un futur proper, s'ha plantejat el repte d'aconseguir que coneguin una segona llengua estrangera que en el cas de Girona serà fonamentalment el francès, però sense oblidar l'alemany, l'italià i l'anglès.

Preparar-se per a feines noves

A l'hora de confeccionar la graella de cursos per aquest juliol, la Conselleria també ha volgut donar resposta a les necessitats d'aquells docents que el curs vinent hauran d'assumir tasques noves; ja sigui perquè aprenguin a utilitzar el nou programari informàtic, a moure's correctament amb el pla de digitalització Educat 1x1 o per exercir la direcció del centre per primera vegada, si així els correspon.

La decisió de quins cursos ofereix a l'estiu i al llarg de l'any escolar té molt en compte els projectes educatius de cada centre. Pel que fa a la formació d'estiu, entre els mesos de febrer i març les escoles i els instituts fan arribar les seves peticions als Serveis territorials d'Educació a través del Centre de Recursos Pedagògics que els pertoca -a la demarcació de Girona n'hi ha nou.

Val a dir que l'oferta formativa d'estiu tant es pot fer a la seva Direcció territorial com en qualsevol altre indret de Catalunya, si hi troben l'activitat que s'ajusta als seus interessos o necessitats. A més, cada vegada és més habitual que aquests tipus de cursos es realitzin via telemàtica, sense haver d'assistir a classes o activitats presencials.

D'altra banda, des de fa alguns cursos el professorat interí i ?substitut té dret a la retribució del mes de juliol si acredita que ha realitzat una activitat formativa.