Mentre l'energia solar fotovoltaica es troba en una situació d'estancament, ja que està a l'espera de la regulació de l'autoconsum, l'ús de biomassa obtinguda a partir de residus forestals -restes d'aclarides, estessades, podes- presenta com una de les alternatives sostenibles per intentar pal·liar el dèficit de producció energètica de les comarques gironines.

Un estudi del Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient (CILMA), xifrava en 165.000 les tones de biomassa forestal disponible i fàcilment aprofitable a la demarcació, especialment a la Selva, el Ripollès i la Garrotxa. Malgrat aquest potencial, els boscos gironins no cobririen la demanda de 316.000 tones de les set plantes de cogeneració energètica que s'han proposat a diferents comarques.

Per això, cada cop més experts aposten per potenciar l'ús de calderes domèstiques i d'equipaments públics, ja que són l'opció més rendible.

Entre els avantatges de la biomassa destaca especialment el balanç neutre de les emissions de diòxid de carboni, així com la millora de les masses forestals, reduint el risc d'incendis.

residus silvícolesTrituració de troncs d'arbre per fer-ne estella forestal.Un treballador aclarint una zona de bosc a la Cerdanya on, al contrari que a la resta de Catalunya, la majoria dels terrenys forestals són de titularitat municipal. Les dues calderes de biomassa del pavelló d'Arbúcies estan situades a l'exterior del recinte. La maquinària de les Escoles d'Alp. Un home recull troncs amb l'ajuda d'un cavall, a Alp.