La Federació d'Ensenyament de Comissions Obreres va denunciar ahir la desproporció entre l'augment del número d'alumnes a la demarcació de Girona -uns 1.850 en aquest curs-, respecte al de professors, que ha sigut de 115. Pels 1.100 escolars nous a primària, s'hi han sumat 103 docents. En el cas de la secundària, pels 700 alumnes hi ha una dotzena de nous professors. El sindicat va voler expressar la seva irritació "per la imatge idíl·lica i allunyada de la realitat que ha volgut vendre la Generalitat" en el balanç de l'inici de curs.

Així, els representants sindicals van criticar "l'eufemisme de la distribució de recursos" que fa servir Educació per referir-se a les retallades pressupostàries i de personal que, segons les dades de CCOO, en el cas de l'educació secundària són de mitja plaça de professor per centre educatiu.

En el cas de la formació professional, tot i que s'han creat dos cicles a Figueres i Girona, el sindicat alerta de la gent que no ho pot estudiar per marca de places, amb la qual cosa "s'està perdent un gran potencial". L'Escola d'Adults de Girona, per exemple, té una llista d'espera de 400 persones, mentre que a Salt hi ha cues per obtenir un número de reserva perquè els cicles estan plens.

Problemes a les aules digitals

La implantació del programa Educat 1x1 és un altre dels punts calents en aquest inici de curs. En aquest sentit, el sindicat denuncia que hi ha problemes amb l'arribada dels ordinadors i les pissarres digitals. Respecte a la connexió de banda ampla, afirmen que es preveu que funcioni només entre un 30 i 40 centres abans de Nadal.

Tot i les incidències denunciades per les AMPA de centres com el CEIP Montserrat Vayreda de Roses o l'escola Sant Jordi de Bonmatí, el sindicat diu que els problemes relacionats amb les instal·lacions són generalitzats, tenint en compte que amb 279 mòduls prefabricats, Girona concentra el major nombre d'escoles en barracons de Catalunya.

El calendari escolar també ha enfrontat l'administració i els docents, que consideren "una punyalada" l'avançament del curs.

"Aquesta imposició és una mostra més del menyspreu cap als professors", diuen des de CCOO, que afegeixen que "tota la metralla contra els professionals" ha fet que els professors es manifestin, per exemple, amb la supressió de les colònies.