L'estat de la Tordera és i ha estat un tema qüestionat durant molts anys, ja que especialment a la zona del municipi de Tordera s'hi havien abocat fa anys les aigües contaminades de fàbriques però també perquè encara hi ha municipis que hi aboquen les aigües brutes dels seus habitants.

De fet, l'informe de la qualitat ecològica dels rius que ha elaborat la Diputació de Barcelona (DIBA) assegura que la ribera de la zona central i baixa de la conca del riu Tordera es troben en un mal estat ecològic i que tots els esforços, s'haurien de centrar a millorar en el futur si es vol aconseguir un bon estat ecològic de la conca, tal com marca la Directiva marc de l'aigua.

I és que l'estat de la ribera és important perquè quan aquest no és adequat, com el que detecta l'estudi, tot i que les aigües puguin estar molt netes, no hi pot haver un bon nivell ecològic del riu. Aquests resultats obtinguts l'any 2009, però, també ressalten que la Tordera hauria millorat sensiblement l'estat ecològic, perquè a la capçalera es troba en estat saludable. Tot i això, a mesura que es va aigua avall, aquest estat de la ribera va empitjorant com és el cas dels voltantss de Sant Maria de Palautordera, on l'estat empitjora lleugerament.

I encara tirant més cap a la comarca del Maresme, l'informe ressalta, que fins i tot arriba a ser dolent, en els trams de la Tordera entre la Ferreria i Sant Feliu de Buixalleu; i des de Tordera fins a la desembocadura d'aquest riu al mar Mediterrani.

Aquest informe es calcula amb l'índex anomenat Ecostrimed, que combina un índex de qualitat biològica dels rius basat en els macroinvertebrats (IBMWP) i l'índex de valoració de l'estat de conservació del sistema de ribera (QBR) i un com sumats ambdós índex s'obté l'estat ecològic.

Dades de cinc rius catalans

Aquest informe de la qualitat ecològica dels rius és una iniciativa promoguda per la Diputació de Barcelona i que porta a terme el Departament d'Ecologia de la Universitat de Barcelona amb la col·laboració de diverses institucions des de l'any 1994 fins a l'actualitat.

Aquest és el quinzè i destaca que dels rius de la província de Barcelona analitzats (el Llobregat, el Besòs, el Foix, el Ter i la Tordera,) en global, el percentatge de punts amb estat pèssim és el més baix de tot l'estudi (5%) i també destaca positivament que el 2009 hi ha un augment de punts amb una qualitat de l'aigua bona o molt bona (60%).