Les 26 candidatures al Parlament presentades a les comarques gironines compleixen, com no podia ser d'altra manera, amb la Llei de Paritat, ja que és un percepte obligatori. A tenor de les seves composicions, però, es pot dir que s'ajusten a la llei i poca cosa més, perquè a l'hora de la veritat, els cinc primers llocs estan ocupats en un 40% per dones (el mínim que marca la llei) i en un 60% per homes: hi ha la possibilitat, doncs, que la majoria de representants escollits a les comarques gironines acabin essent homes. Aquest 40% en els llocs més destacats és inferior a ara fa quatre anys, quan la xifra de dones en els cinc primers llocs superava el 41%.

La Llei de Paritat a les llistes electorals es va aplicar per primera vegada a les municipals de 2007, de manera que aquest serà el primer cop que s'ha hagut de tenir en compte en unes eleccions al Parlament. Com que és d'aplicació obligatòria (si la candidatura no té un mínim de 2 homes i 3 dones o viceversa en trams de cinc persones, queda invalidada), el seu efecte s'ha deixat notar a les llistes gironines, però aquestes són, de tot Catalunya, les que compten amb un menor percentatge de dones: un 45,25%, enfront d'un 54,75% d'homes. El més destacat, però, és que en el cas dels cinc primers llocs de les candidatures (considerats els més importants i els que tenen més possibilitats de sortir), aquest percentatge cau fins al 40%: el mínim exigit per la llei. A més, cal tenir en compte que, de les 26 llistes presentades, només tres tenen una dona al capdavant de la seva candidatura: ERC (Carme Capdevila), Pacma (Deborah Parris) i Partit Comunista del Poble de Catalunya (Cristina Gil).

Tres homes i dues dones

Totes les candidatures gironines, sense excepció, han presentat en els cinc primers llocs de les seves llistes a tres homes i dues dones, no n'hi ha cap que ho hagi fet al revés. Així doncs, el percentatge de dones en els primers llocs és del 40%, mentre que en el conjunt de les candidatures ascendeix fins al 45%.

En les darreres eleccions, les del 2006, moment en què encara no estava aprovada la Llei de Paritat, la xifra global de dones que es presentaven a les llistes gironines era de només el 36,29%, un nombre situat pràcticament deu punts per sota de l'actual, que arriba fins a un 45,25%. En canvi, els primers cinc llocs estaven ocupats en un 41,05% per dones, mentre que en aquests moments la xifra ha descendit fins a un 40%. Cal tenir en compte que la població femenina representa un 49,2% del total de les comarques gironines.

Al conjunt de Catalunya, de les 114 llistes que es presenten, un 53,6% són homes i un 46,4% són dones. Per circumscripcions, Lleida és la que presenta un major percentatge de paritat (53,1% d'homes i 46,9% de dones), seguit de Tarragona i Barcelona. Girona, en canvi, és la demarcació on les candidatures registren un menor percentatge de dones. A les eleccions de 2006, en el conjunt català hi havia un 56,5% d'homes i un 43,5% de dones, mentre que l'any 2003 el percentatge era d'un 61,5% d'homes i un 39,5% de dones.