En els salons de l'antic sancta sanctorum de la burgesia figuerenca durant l'"ancien régime", amb ocasió de la presentació del projecte de barri ecològic que s'ha ideat per a Figueres, l'alcalde Vila feia seves les paraules de l'alcalde de "Bachelona" (Lacalle dixit quan encara no s'havia "endollat"), segons les quals en tota obra pública hi ha tres fases: la de "no es farà mai", la de "no es farà bé" i la de quan ja està acabat "no m'ho puc creure", que traduït a persones podríem dir que es correspon amb les escèptiques empedreides, les desconfiades sistemàtiques, i les que neguen l'evidència.

Un servidor, potser perquè el que solo fer és discrepar total o matisadament, "avant match" i amb esperit constructiu, de les propostes que es volen desenvolupar, no he sabut incloure'm específicament en cap d'aquestes fases-personalitats, malgrat que l'ampul·lositat de fites que segons el projecte es pretenen aconseguir podria prendre's com invitació implícita a caure, d'antuvi, com vaig poder escoltar a més d'un assistent, en la primera de les temptacions. Vegin, vegin si no hi ha motius suficients per a la manca de fe: es tracta de cosir la ciutat, aprofitant la desaparició del ferrocarril pel mig de la vila, amb un barri "ecològic; biològic; autosuficient; sostenible; verd; metabòlic; sense CO2; de paisatge sonor gràcies a l'avifauna que incorporarà" (em sembla que ni l'amic Jordi Sargatal s'hagués atrevit a tant)... Tot això per respondre als perills del canvi climàtic. Fent una mica de broma, que davant els riscos anunciats ens vindrà con un bàlsam, només faltava que als assistents ens regalessin unes ulleres amb vidres de color verd, que diuen que és el color de l'esperança, i que ens prometessin que quan els pardals callessin l'ambient estaria amenitzat amb els sons de What a wonderful world interpretada, això sí, que a més de ser preciosa resultaria molt multicultural, per Louis Armstrong.

Jo no em vull declarar? ?renuent davant les perspectives urbanístiques que el premiat projecte contempla perquè crec que s'ha de ser previsor i avançat i em declaro defensor de la naturalesa, i partidari de l'estalvi energètic, i contrari al consum del gas, i al malbaratament de recursos, i... Però quan em diuen que tot això ho hem de fer per alliberar-nos del canvi climàtic, contesto: Pareu, que m'abaixo! Perquè l'hipotètic canvi respon a activitats solars i no humanes.