El regidor de Medi Natural de l'Ajuntament de Figueres, Richard Elelman (ICV), assegura que la voluntat de la seva àrea és que es pugui instal·lar una torre amb aerogeneradors en una de les rotondes de la ciutat abans del mes de juny vinent. L'edil afirma que es tracta d'una "prioritat" en l'aposta per a la sostenibilitat i que vol que es dugui a terme abans que s'esgoti aquest mandat, després de la qual Elelman ja no tornarà a presentar-se. De moment, s'està estudiant quina podria ser la ubicació definitiva que permetés generar electricitat als habitatges o indústries properes.

Un sol dels aerogeneradors que l'empresa Oliran Magevais proposa de l'interior de torres mecàniques permetria abastir fins a 20 cases sense necessitat de crear noves línies d'evacuació. Es tracta d'un sistema innovador i que els promotors -ubicats al Parc d'Innovació de la Salle de Barcelona- ja han presentat per a d'altres projectes. El consistori figuerenc s'hi ha mostrat interessat des del primer moment i, tot i que de moment encara no està decidida la ubicació definitiva, el mes de juny passat ja van dur a terme algunes modificacions puntuals al Pla General per regular elements de producció d'energia i que obririen la porta a aquest tipus d'instal·lacions en aquests espais. La idea és, segons Elelman, que el projecte pugui veure la llum a mitjans de ?l'any vinent i abans que s'acabi l'actual legislatura municipal. I és que, segons l'edil, es tracta d'un projecte molt important en el qual, diu, també està "molt interessada" la Universitat de Montfort -que impartirà màsters a distància i que s'instal·larà al castell de Sant Ferran-. Elelman, a més, assegura que ja han estat parlant amb diverses empreses perquè puguin beneficiar-se de l'electricitat que aquests aerogeneradors produirien i, en les opcions, es contempla la de la rotonda de la carretera de Roses.

La original iniciativa no parteix d'un molí convencional, sinó que el que es proposa són una espècie de torres mecàniques quadrades amb diverses plantes de 4 metres -en el cas del nuclis urbans en proposen fins a tres i per a les zones industrials, fins a 10- que contenen petits aerogeneradors a l'interior. D'aquesta manera, amb un sol molí de 60KW es podrien abastir fins a 20 cases i, en el cas de tractar-se de tres plantes, fins a 60. La proposta passaria perquè el consistori els cedís un espai en concepte de lloguer i els promotors es farien càrrec de la seva construcció. A banda d'això, els aerogeneradors que proposen capten fins a quatre vegades més energia que els models actuals. I és que aquests molins tenen la facultat de començar a produir energia quan el vent bufa a 20 km per hora, en lloc dels 40 dels molins actuals.