Hi ha un problema que preocupa enormement els òptics optometristes. Aquest gremi professional dedicat a vetllar per la salut visual en l'àmbit primari denuncia l'existència d'una comercialització massiva d'ulleres premuntades que no compten amb cap mena de garantia sanitària. La crisi econòmica ha accentuat aquest fenomen fins al punt que a dia d'avui el 89% de les lents premuntades que es venen a les comarques gironines són de mala qualitat.

La venda d'aquests productes està totalment autoritzada sempre que compleixin les garanties sanitàries i de qualitat homologades per la Unió Europea. En aquest sentit, el Col·legi Oficial d'Opometristes de Catalunya va afirmar que cada cop són més les persones que decideixen adquirir aquest tipus d'ulleres, molt sovint en llocs com ara mercats, supermercats, basars o quioscos on les garanties del producte són ?inexistents. Sense anar més lluny, el Col·legi assegura que a la demarcació de Girona s'han venut un total de 94.000 unitats en diferents establiments no autoritzats durant el 2010, i les xifres proporcionals són similars a la resta de Catalunya.

Segons el president dels òptics optometristes de Catalunya, Alfons Bielsa, molts dels usuaris que adquireixen lents premuntades ho fan pel seu baix preu i per intentar corregir problemes com la presbícia o vista cansada. Bielsa va afegir que "la crisi ha incrementat la compra d'aquests productes, però el ciutadà ha de ser conscient que el seu ús pot evitar o retardar la revisió visual necessària, que ha de realitzar un especialista".

Per contra, les lents que es venen en establiments "autoritzats", (òptiques i farmàcies), sí que estan homologades i tenen al dia totes les garanties de sanitat. Tot i això, Bielsa va advertir que encara que comptin amb tots els controls les premuntades "només s'haurien d'utilitzar en casos puntuals i d'emergència, mai d'una forma constant" perquè no resolen altres patologies relacionades amb l'ull, i a més acaben provocant mal de cap i marejos, entre d'altres.

Gairebé el 30%

Bielsa va denunciar que les dades de persones que compren ulleres premuntades fora de les òptiques són "especularment preocupants". A Girona de les 266.000 persones que utilitzen ulleres de prop, 72.600 ho fa amb aquest tipus de lents de forma constant. "Amb les ulleres passa com amb els fàrmacs. La gent no s'hauria d'automedicar, així doncs tampoc s'hauria d'autocorregir la visió" va remarcar Bielsa. El Col·legi d'Òptics Optometristes va fer una crida als usuaris per advertir dels problemes que comporta l'ús continuat de les ulleres premuntades i va remarcar la importància que té demanar l'opinió i supervisió a l'hora d'adquirir-les.