Tres establiments de turisme rural de les comarques de Girona van aconseguir ahir la distinció de 4 Espigues d'Or, el màxim que ha atorgat la Generalitat en el primer lliurament de les recentment creades acreditacions de qualitat en el sector. En aquesta primera fase s'han adherit al sistema de categorització -totalment voluntari- 88 establiments rurals de Catalunya, set dels quals han aconseguit les 4 espigues que indiquen categoria Suprior. Entre aquestes set s'hi troben mas del Joncar (Sant Pere Pescador), Can Vila (Sant Julià de Llor) i Can Xisquet (Viladrau). En aquesta primera edició cap establiment ha aconeguit la cinquena espiga, que correspondria a la categoria Superior Premium.

La categorització dels establiments de turisme rural (CaTR) permet identificar els estàndards i nivells de servei per a cada categoria concreta. És fruit del treball conjunt de Concatur i Turalcat (les dues entitats més representatives del sector del turisme rural català). així com de la Direcció General de Turisme. A l'abril de 2011 estan previstes noves categoritzacions. El procés està obert al conjunt d'establiments de turisme rural degudament legalitzats a Catalunya, amb independència que siguin membres o no d'alguna associació del sector.

El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa en funcions, Josep Huguet, el director general de Turisme, Joan Carles Vilaltai el director de l'Agència Catalana de Turisme (ACT), Ignasi de Delàs, van lliurar ahir les primeres espigues.

A banda de les tres esmentades de categoria Superior, quatre cases gironines de turisme rural han aconeguit dues espigues (categoria Confort) i 11 més, tres espigues (categoria Gran Confort).

Els paràmetres definitoris de cadascuna de les cinc categories són l'entorn de la casa i edificació; estances interiors i espai exterior; mobiliari i dotació de la casa; condicions de comercialització; serveis que s'ofereixen al visitant allotjat (restauració, acollida, salut...); i activitats complementàries que s'ofereixen.