La Federació de Municipis de Catalunya (FMC) recomana als ajuntaments que hi estan associats reclamar a la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) els diners que s'han gastat en aparells gravats pel cànon digital. Aquesta recomanació es va aprovar en el darrer Comitè Executiu de l'organització, després que el Tribunal de Justícia de la Comunitat Europea declarés il·legal el cànon digital que s'aplica a l'Estat espanyol -mitjançant una sentència del 21 d'octubre.

La Federació aconsella als consistoris que recopilin tota la documentació que acrediti els diners que han gastat per comprar aparells com gravadores, impressores, discs durs, telèfons mòbils, fotocopiadores, escàners, MP3 i MP4, així com també CDs, DVDs o llapissos de memòria USB. Tots ells estan sotmesos al cànon digital que el tribunal europeu ha declarat il·legal i en les seves factures hi ha de constar, desglossada, la taxa corresponent a aquest impost.

La FMC insta els ajuntaments a exigir a la SGAE l'import d'aquest cànon que hagin pagat fins ara i a no abonar-lo mai més, acollint-se al contingut de la sentència i apel·lant a la seva "deplorable situació financera". I, si ho fan, la Federació de Municipis demana als govern locals que li facin arribar una còpia de la reclamació.

La resolució del Tribunal de Justícia de la Comunitat Europea (TJCE) determina que l'exigènca d'aquest cànon als suports digitals comprats per empreses i professionals amb finalitats diferents a la còpia privada és contrària a la legislació europea; en canvi, sí que considera adequat cobrar la taxa quan els seus usuaris són consumidors particulars. Tal com recorda la FMC, l'Estat fixa la quantia a pagar i es cobra directament als fabricants, distribuïdors i importadors, "tot i que, a la pràctica, acaba encarint el producte final". La Federació també assenyala que les entitats de gestió vinculades a la indústria musical recapten aquesta taxa en favor dels artistes i els productors, essent la SGAE una de les més importants.

El dictamen del TJCE ha resolt un conflicte plantejat per l'Audiència de Barcelona, que hi va fer arribar un litigi entre la Societat General d'Autors i Editora i una empresa catalana comercialitzadora de productes electrònics. Després d'emetre la sentència, el TJCE ha tornat el cas a l'Audiència barcelonina, instant-la a resoldre sobre la legalitat de la norma espanyola.

La Generalitat fa el mateix

Una altra reacció a la sentència europea va ser, fa poc més d'un mes, la decisió de la Generalitat de reclamar també a la SGAE la devolució dels imports que l'Administració catalana ha pagat en concepte de cànon digital.