La gerent de l'Associació Catalana d'Agències de Viatges, Marian Muro, ha estat nomenada directora general de Turisme del Departament d'Empresa i Ocupació, que dirigeix Francesc Xavier Mena. Muro és llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona i ha ocupat diversos càrrecs a l'Acav, on des d'agost de 1996 ha ocupat el càrrec de gerent. El de Muro és un dels nomenaments aprovats dimecres pel Consell Executiu, en el qual també es va nomenar Xavier López García, com a director general d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom.

Des del sector turístic gironí s'ha rebut amb molta il·lusió el nomenament, i la majoria dels responsables dels diversos sectors valoren sobretot que provingui de l'empresa privada i que no sigui un nomenament de caire polític. Inclús algun dels enquestats va opinar -ja off the record, per la qual cosa li respectem l'anonimat- que un dels grans avantatges que tindrà Muro és que "és pràcticament impossible que ho faci pitjor que el seu antecessor en el càrrec", Joan Carles Vilalta.

Muro, nascuda a Barcelona el 1969, és llicenciada en Dret i gerent de l'Associació Catalana d'Agències de Viatges (Acav), així com a responsable de l'assessoria jurídica de l'entitat. També ha treballat com a advocada en el bufet Roig-Plans, i ha estat membre de la Comissió de Turisme de la patronal espanyola CEOE, de la junta de l'Agrupació Europea d'Associacions d'Agències de Viatges (ECTAA) i de la comissió mixta d'agències de viatges i les aerolínies IATA.

Diari de Girona ha volgut conèixer l'opinió que tenen del nomenament els responsables de les principals associacions turístiques de les comarques de Girona.

Jordi Comas

President de Foeg i hoteler

«La seva màxima prioritat ha de ser consolidar el mercat turístic de proximitat»

Per al president de la patronal gironina, que a més és un reconegut empresari hostaler, s'ha de donar a Marian Muro "un marge de confiança", però entén que la seva trajectòria al capdavant de l'ACAV assegura que domina els temes relacionats amb el turisme.

Respecte què li demanaria a la nova directora general, Comas no dubta: "Què pensi en el sector d'una manera global". En opinió del representant dels empresaris gironins, "la màxima prioritat en aquests moments ha de ser consolidar el mercat de proximitat, el que prové de països com Itàlia, França, el Regne Unit, Alemanya i el Benelux".

Isabel Miquel

Presidenta turisme rural girona

«No la conec, però és positiu que vingui de l'empresa privada»

La presidenta de Turisme Rural Girona veu com "un punt a favor" que Marian Muro "provingui de l'empresa privada". "No la conec de res, però només això ja em sembla positiu", recalca.

Isabel Miquel opina que la nova responsable catalana de Turisme hauria "d'adaptar la normativa turística a la realitat del moment". La presidenta de l'associació de turisme rural recorda que "l'actual normativa turística es va promulgar l'any 1996, quan no es feia servir Internet ni noves tecnologies, estem a 2011 i el món ha canviat molt". Remarca que avui els empresaris que de turisme rural "ja no ho fan com a complement al seu negoci agrícula, sinó com activitat principal i única".

Josep comaposada

President ATA

«Té un perfil més tècnic que polític, i això és bo, perquè no és de moment de fer política sinó d'anar per feina»

El president de l'Associació Turística d'Apartaments és dels que ha conegut personalment la nova directora general, i la qualifica com "una persona que va per feina i que té les coses clares", i per tant troba "positiu" el seu nomenament. Josep Comaposada valora en especial que "té un perfil tècnic més que polític, i això és bo, perquè precisament en aquests moments no es tracta de fer política sinó d'anar per feina". No sense ironia, afegeix que "és precisament per fer política que tenim decrets com aquest darrer dels habitatges turístics, particularment nefast per al sector".

Després d'això, no soprèn que li demani que "derogui el decret d'habitatges turístics i tingui més en compte les empreses del sector". Així mateix, Comaposada creu que hauria d'intentar que es modifiqués la llei de l'Habitatge pel que respecta els apartaments turístics, una vella petició del sector, que considera negatiu que es doni tanta competència reguladora als ajuntaments.

Josep Maria Pla

President associació de càmpings

«Tot i la crisi, ha de dedicar els màxims esforços a la promoció turística de Catalunya»

No la coneix però en té "bones referències" Josep Maria Pla, que, com la majoria, troba "positiu que hagi estat al sector privat, perquè coneixerà bé la problemàrtica del turisme". Pla creu que "tot i la crisi, ha de dedicar els màxims esforços a la promoció turística de Catalunya. Més en referència al seu sector, desitja reunir-se amb ella "per parlar del nou decret que regula els càmpings", un decret que la patronal veu amb mals ulls perquè ho deixa massa en mans dels ajuntaments.

Antoni Escudero

Federació d'hostaleria

«És emprenedora i sap lluitar a favor del sector pel qual treballa»

Des de la Federació d'Hostaleria de les comarques gironines, Antoni Escudero va remarcar que "és una dona que té experiència en el sector turístic ja que porta15 anys com a gerent de l'ACAV". Escudero remarca que "durant tota la seva etapa de l'ACAV ha lluitat molt pels drets i per la millora de les condicions per les agències de viatge. Per tant, crec que és una dona emprenedora, que té iniciativa, i sap lluitar a favor del sector en el qual treballa".

El representant dels hotelers li demana "que utilitzi la mateixa iniciativa per millorar el turisme del nostre país, i que amb la conselleria d'Empresa i Ocupació dissenyin un pla estratègic de turisme que potenciï la promoció turística de Catalunya i Girona".

Martí Sabrià

Gerent costa brava centre hotels

«En venir de l'empresa privada estarà acostumada a un ritme d'actuació més alt»

"M'agrada creure en la gent, així que té tinc tota la confiança en ella", diu Martí Sabrià, abans de remarcar que "ve del sector privat i això és un avantatge". Per què? "Perquè estarà acostumada a un ritme d'actuació més alt". Pam. Bufetada als polítics.

Sabrià li demana que "faci entendre a qui correspongui que en els darrers anys, en turisme tot ha canviat, que entenguin el moment actual". Lamenta que es destinin recursos a moltes coses inútils "quan avui tot el que ha de fer l'administració és promoció de la marca, de la resta ja ens n'encarreguem els empresaris"