El Govern d'Artur Mas ha decidit retallar la partida de 800.000 euros pressupostada per a les ajudes destinades a les famílies i als ajuntaments per a la realització d'"esplais" i colònies durant la setmana blanca, deixant-lo en 216.000 euros. Aquesta setmana es correspon amb el nou període de vacances establert al calendari escolar aprovat per l'anterior Departament d'Educació de la Generalitat, dirigit pel socialista Ernest Maragall.

Aquesta retallada ha estat confirmada per fonts de la Federació d'Associacions de Mares i Pares de Catalunya (Fapac), la junta nacional de la qual es va reunir ahir per valorar aquesta situació que , d'entrada, van considerar "molt negativament".

El president de la Fapac de Barcelona, Enric Llurba, va indicar ahir que la retallada ha estat del 70% de les ajudes establertes per l'anterior conseller d'Educació, Ernest Maragall, i que ara la nova consellera d'Ensenyament, Irene Rigau (CiU), ha optat per deixar en uns 216.000 euros. "Que una de les primeres mesures de retallada del nou govern recaigui sobre la butxaca de les famílies és molt negatiu", va considerar Llurba en una primera valoració.

La subvenció es dirigia a ajudar a les famílies, a través de les associacions de mares i pares d'almnes de les diferents escoles de Catalunya, i també als ajuntaments en l'organització d'activitats per als alumnes.

Això no obstant, dels 900 consistoris catalans, només 212 han demanat ajuda econòmica a la Generalitat per realitzar activitats dirigides als escolars durant la setmana blanca, per la qual cosa la retallada afectarà bàsicament a les famílies.

Un dels que sí que ha apostat clarament per aquesta setmana blanca ha estat l'Ajuntament de Barcelona, que ha establert, a més, una dotació específica de 400.000 euros per a ajudes a les famílies que no puguin afrontar aquesta despesa.

La realització de l'anomenada setmana blanca a Catalunya, per primera vegada, aquest curs està ocupant gran part del treball dels primers dies de la consellera d'Ensenyament en el seu nou càrrec. Això es deu a la urgència a l'hora de prendre una decisió, ja que aquest període de vacances està establert entre els dies 28 de febrer de 4 de març en la majoria de comarques catalanes i entre el 7 i l'11 de març en altres onze de Barcelona i l'àrea metropolitana, bàsicament.

La Fapac ha constatat que moltes associacions de mares i pares d'alumnes encara no saben, a un mes i pocs dies d'iniciar-se les vacances d'hivern, què poden o no oferir a les famílies i fins i tot si aquesta setmana de vacances s'arribarà a fer, degut a la diversitat de missatges que els arriben.

Fonts del Departament d'Ensenyament han indicat que, efectivament, la retallada econòmic existirà encara que no la van quantificar. A més, des de la mateixa Conselleria van recordar que la consellera Irene Rigau ha indicat que la setmana blanca es farà però que podrà haver-hi excepcions en els centres educatius en els quals estiguin d'acord en no fer-la la direcció, les associacions de mares i pares d'alumnes i el consistori.