L'Ajuntament de Riudarenes ha decidit deixar de subvencionar la totalitat del cost dels llibres escolars dels alumnes del CEIP Josep Boada. Una mesura que afectarà els escolars d'aquest centre durant el curs 2011-2012 i és una de les retallades que ha previst el pressupost de l'any 2011, aprovat fa unes setmanes en ple. En concret, aquesta partida per al curs vigent era de 30.000 euros i ara en canvi, ha quedat reduïda a zero euros.

Aquesta decisió del govern, per tant, canvia el sistema de subvencions que duia a terme aquest Ajuntament des de fa tretze anys, quan llavors es trobava al govern el grup municipal Agrupació Independent de Riudarenes (AIR), que va decidir apostar per la gratuïtat dels llibres escolars.

L'actual alcalde de Riudarenes, Narcís Colomé (CiU), assegura que acabar amb aquest ajut és una decisió que s'ha pres després que el consistori hagi hagut d'engegar un pla de sanejament fins a 2013 per afrontar l'endeutament del 140 per cent -quan el màxim legal és del 125 per cent- i que ha obligat l'equip de govern de CiU a "fer un pressupost amb unes pautes que cal complir i on ha calgut fer retallades perquè han baixat els ingressos".

Aquest canvi en el sistema d'ajuts a les famílies de Riudarenes pels llibres que utilitzen els seus fills diàriament al col·legi és un tema que des de l'escola de Riudarenes encara es desconeix, tal com van confirmar fonts del centre escolar Josep Boada. Tot i això, el batlle de Riudarenes remarca que l'Ajuntament malgrat hagi deixat la partida buida en el pressupost d'aquest any "potser quan arribem a l'estiu podrem mirar-ho de solucionar, intentant pagar el 50% o trobar altres ajuts", ressalta.

Tot i que finalment s'hi pugui intentar trobar una solució, l'alcalde admet que l'Ajuntament de Riudarenes no pot tornar a afrontar el 100 per cent del cost d'aquests llibres, perquè la retallada de despeses s'ha hagut de fer, ressalta, en molts altres aspectes del pressupost. Per exemple, si l'any 2010, la subvenció que rebia l'Associació de Mares i Pares d'Alumnes (Ampa) de l'escola Josep Boada rebia 7.000 euros, per aquest 2011 se'ls ha reduït l'aportació fins als 3.600 euros.

Per acabar, Colomé assegura que quan el grup municipal AIR va impulsar la gratuïtat dels llibres ara fa 13 anys quan la situació econòmica "era diferent i a l'escola només hi havia uns 50 nens i en canvi ara, n'hi ha 208 d'escolaritzats" i per això, afegeix que "són molts diners els que dedica l'Ajuntament per alumne, entre 800 i 900 euros i si això s'hi sumen els llibres és molt complicat pagar-ho". En tancar l'edició havia estat impossible localitzar el president de l'AMPA de l'escola?? Josep Boada.