El Cilma (Consell Local d'Iniciatives Ambientals) ha encarregat una memòria per impulsar el Pacte d'Alcaldes a les comarques de Girona. Aquest pacte el promou la Unió Europea i té com a objectiu assolir el compromís dels ens locals reduir un 20% les emissions de CO2 abans del 2020.

Segons va informar el Cilma, la memòria inclourà la informació dels compromisos del Pacte d'Alcaldes i la descripció de les eines que poden ajudar a desenvolupar el programa. Descriurà també els elements a tenir en compte en la redacció dels Plans d'acció per a l'energia sostenible (PAES), com ara la metodologia, els beneficis que s'aconseguiran, els agents implicats, les fonts de finançament o els indicadors que demostrin l'assoliment dels objectius marcats. En aquest sentit, el PAES és el document clau que especifica com cada ens local té previst assolir els seus objectius.

L'altre aspecte rellevant de la memòria encarregada consisteix en identificar les inversions a realitzar fins al 2013 i les necessitats d'assistència tècnica per les quals es requerirà l'ajuda del mecanisme financer ELENA que posa a disposició el BEI i permet també subvencionar la creació d'una estructura de suport per gestionar conjuntament aquestes accions. Aquest programa està previst que el desenvolupi la Diputació de Girona.