Robaven cotxes a gent que estava entrenant a poliesportius o camps de futbol i després els feien servir per assaltar estancs de matinada. S'han recuperat vuit vehicles, un d'ells a Eslovènia ??-un BMW 320: no es descarta que també els ?venguessin a l'estranger-, se'ls atribueixen almenys 15 robatoris amb força a estancs, on han sostret uns 220.000 euros en tabac, i set dels vuit detinguts dormen a presó des de fa uns dies. Els Mossos d'Esquadra portaven mesos rere la banda, després que es comencessin a detectar, el passat setembre, assalts sistemàtics a estancs de Girona, Barcelona i fins i tot un a Tarragona. El passat 31 de gener, precisament després d'intentar buidar un estanc de Vila-rodona, a Tarragona, agents de l'Àrea Territorial d'Investigació (ATI) de Girona els interceptaven en un control a l'entrada de Lloret.

Es tracta de "delinqüents molt actius, ja que viuen d'això", va resumir l'inspector Josep Monteys, cap de la dotació d'investigació de la regió policial de Girona. ?Almenys dos dels homes ja tenien antecedents per altres robatoris i la banda és un bon exemple de la mena de delinqüència que ocupa els investigadors de la policia en els darrers temps: "en els últims anys s'ha donat una especialització en la delinqüència. Els lladres que feien una mica de tot han desaparegut".

No es descarten més detencions, ja que la investigació roman oberta. Encara cal trobar alguns cotxes -s'han recuperat vuit vehicles sostrets a Badalona, Barcelona, Sant Andreu de Llavaneres, Lloret de Mar, Granollers, Llagostera i Figueres, però no un Opel Meriva sostret a Sant Julià de Ramis o un Audi A3 robat a un veterà de la UE Calonge: tots dos casos daten de finals de desembre- i esclarir la comercialització del tabac furtat, que no s'ha pogut recuperar. Però amb les detencions i els escorcolls als domicilis dels lladres a un habitatge de Lloret i un altre de Blanes s'han recollit prous proves com per presentar davant el jutge als vuit homes sota l'atribució de 15 robatoris amb força a estancs, quatre d'ells en grau de temptativa. Tan sols un d'ells ha quedat en llibertat amb càrrecs. La banda era conformada per set homes romanesos i un espanyol d'entre 21 i 35 anys.

En alguns, dues vegades

El primer robatori atribuït a la banda va tenir lloc el nou de setembre a Fogars de la Selva. Al setembre, l'objectiu va ser a Tapis, al municipi de Maçanet de Cabrenys, on van robar a mitjans de setembre i un altre cop a finals de mes. Un estanc de Riudarenes va ser visitat a principis d'octubre. A finals de novembre va rebre un a Caldes de Malavella. Els lladres van continuar el periple a principis de desembre per Riells i Viabrea i Bordils. A un estanc de Sils van intentar robar a principis de desembre i com que no van poder hi van tornar a principis d'any, però tampoc es van endur res. A mitjans desembre encara van robar a un estanc de Bellcaire d'Empordà i un altre de Verges. Des de principis d'any operaven a Osona i el Maresme, on van robar a tres establiments. I el passat 31 de gener, a Vila-rodona, un vigilant municipal els va espatllar l'assalt i va aixecar la llebre. Es va muntar un operatiu i els mossos enxampaven set d'ells a bord de tres cotxes robats quan pretenien retornar a Lloret de Mar. Durant els registres es detenia un vuitè membre de la banda.

Els lladres triaven sempre petits municipis tranquils, actuaven de matinada i tallaven persianes o trencaven finestres. Les càmeres d'alguns locals els van immortalitzar treballant amb rapidesa. Treballaven amb radials o tenalles i ni tan sols es tapaven la cara, i duien grans caixes de cartró preparades per carregar la mercaderia.