L'Ajuntament de Banyoles vol acabar amb les molèsties dels gavians i els vol foragitar utilitzant falcons i àligues. Amb aquest objectiu, el Consistori ha obert el procés per adjudicar l'ús d'aquestes aus en el marc d'un conveni signat amb l'Agència Catalana de Residus i els consells comarcals del Pla de l'Estany i la Garrotxa. El projecte està pressupostat en 40.500 euros i se centrarà en els abocadors de ?Puigpalter, al Pla de l'Estany, i de Beuda, a la Garrotxa.

L'actuació es durà a terme sobretot a l'estiu, quan abunden més els gavians i l'Ajuntament de Banyoles ja n'està preparant el procés d'adjudicació.

El 19 de gener, l'Ajuntament de Banyoles va rebre la comunicació oficial que l'Agència Catalana de Residus havia signat el conveni a quatre bandes per fer fora els gavians de l'Estany de Banyoles i de la ciutat. L'acord té validesa per a aquest 2011 i l'Agència Catalana de Residus pagarà la meitat dels 40.500 euros del seu cost, mentre que la part restant es repartirà a parts iguals entre els dos consells comarcals implicats i l'Ajuntament de Banyoles.

L'Ajuntament de Banyoles ha explicat que pretén acabar amb les molèsties que els gavians provoquen des de fa temps a Banyoles i a tota la comarca. També assenyala que aquestes aus sovintegen l'Estany de Banyoles, on van a beure, defecar i dormir.

El projecte preveu que els falcons i les àligues, depredadors naturals dels gavians, sobrevolin l'abocador per torns i de forma controlada, gràcies a un tècnic d'una empresa especialitzada. El Consistori ha advertit que, tal com s'ha pogut comprovar, quan no hi ha els falcons i les àligues els gavians tornen a l'abocador ja que el seu efecte és dissuassori -és a dir, que espanten els gavians però no els eliminen-.

Prova pilot el 2009

L'actuació que es durà a terme aquest any té un precedent el 2009 qua, durant l'últim trimestre d'aquest any, l'Ajuntament de Banyoles va iniciar una prova pilot per disminuir la presència de gavians a l'abocador de Puigpalter. Els encarregats d'aquesta tasca eren falcons i àligues, que sobrevolaven l'abocador intimidant els gavians. L'objectiu de la mesura, que va costar uns 10.000 euros subvencionats en gran part per Dipsalut, era espantar els gavians i provar-ne els resultats.

Malgrat la necessitat de combatre la presència de gavians, l'Ajuntament de Banyoles també s'ha fet ressò del resultat de l'últim cens d'ocells realitzat per l'entitat ecologista Limnos, que ha detectat el descens més important de gavians a l'Estany des de 1995.