El conseller d'Interior, Felip Puig, ha assegurat que la renúncia de Xavier Crespo a ocupar la secretaria de Seguretat li ha sabut 'molt greu'. Puig ha dit que, fins al darrer moment, ha intentat convèncer l'alcalde de Lloret de Mar perquè acceptés el càrrec, ja que 'era la persona adequada'. El conseller no ha amagat la complicitat 'política, institucional i personal' que el lliga amb Crespo i ha demanat no buscar 'tres peus al gat' al voltant de la renúncia, perquè el compromís de l'alcalde amb CiU és 'total i absolut'. Felip Puig ha dit que ja té algun nom en ment perquè ocupi el càrrec, tot i que no l'ha desvetllat. Això sí, ha deixat clar que el nou secretari de Seguretat tindrà perfil polític.

Tot i que el nomenament de Xavier Crespo es va anunciar el 3 de gener, el seu nom no va aparèixer al llistat de càrrecs que el Consell Executiu va aprovar un dia després. El conseller d'Interior ha assegurat que això es va deure al fet que, aleshores, 'tots els Departaments i consellers vam nomenar només els secretaris generals, amb la voluntat de configurar la resta de l'equip sense precipitació'.

A partir d'aquí, Felip Puig ha dit que s'havia obert un procés de setmanes per permetre a Crespo fer el relleu a l'alcaldia i tancar els serrells pendents. Per al conseller, durant aquest temps, l'alcalde de Lloret de Mar ha fet un procés 'de reflexió personal, i fins i tot familiar', que li han portat a desestimar el nomenament.

El conseller d'Interior ha assegurat que la decisió de l'alcalde 'li sap molt greu' i que, personalment, ha intentat convèncer Crespo 'fins a l'últim moment' perquè ocupés el càrrec, ja que creu que 'era la persona adequada'. En aquest punt, Puig ha dit que l'experiència de Crespo al capdavant de l'Ajuntament de Lloret de Mar, i el paper que ha tingut a l'hora de coordinar situacions d'emergència, el feien una persona 'idònia' per ocupar la secretaria de Seguretat.

A més, Felip Puig tampoc ha amagat que als dos els uneix una relació de 'complicitat personal, política i institucional'. El conseller d'Interior també ha dit que, des del primer moment que se li va proposar el càrrec, Crespo ha tingut una actitud de 'responsabilitat', i que la seva renúncia 'li sap greu' i l'obligarà a repensar l'equip directiu de la Conselleria.

No buscar tres peus al gat

Felip Puig, però, també ha demanat que no es busquin 'tres peus al gat' a la situació, ni tibantors polítiques, perquè la complicitat 'política i personal' de Xavier Crespo amb ell mateix i amb el projecte de CiU és 'total i absoluta'.

Pel que fa a qui ocuparà el càrrec de secretari de Seguretat, el conseller sí que ha avançat que ja té noms al cap, però no ha volgut desvetllar res. 'Tinc idees', s'ha limitat a afirmar. Això sí, Felip Puig sí que ha volgut deixar clares dues idees: que Joan Delort no continuarà i que el nou secretari tindrà perfil polític i no policial.

Felip Puig ha agraït a Delort el paper que ha desenvolupat al capdavant dels Mossos d'Esquadra durant els darrers anys. 'Crec que si s'ha mantingut el nivell de professionalitat, vocació i integritat dels mossos ha estat en bona part gràcies a la seva feina', ha dit. I ha afegit: 'Per tant, no és per demèrit que no continuï, sinó perquè tant ell com jo vam creure que començava una nova etapa'.

Pel que fa al perfil del proper secretari de Seguretat, Felip Puig ha assegurat que el càrrec l'ocuparà un polític, i no un comandament o un tècnic policial. 'Mentre jo sigui conseller, crec que cal diferenciar clarament l'estructura política del Departament i l'operativa del cos', ha conclòs.

Una única policia

El conseller d'Interior ha assistit aquest migdia a la clausura del Congrés nacional de l'Associació de Caps i Comandaments de les Policies Locals de Catalunya (ACCPOLC), que s'ha fet a Lloret de Mar. Durant el seu discurs, Felip Puig ha assegurat que treballarà per evitar que els cossos de policia municipals siguin considerats 'de segona'. Per això, ha reclamat la unitat de tots els agents -mossos i locals- perquè, segons ha dit, de policia només n'hi ha una. 'No ens podem permetre policies fragmentades; la cooperació i la complementarietat dels mossos i les locals ha de ser bàsic', ha assegurat Puig.

El conseller ha instat a avançar cap a la concepció d'una sola policia 'de Catalunya i de país', que deixi enrere 'les duplicitats'. 'El meu propòsit és resoldre els reptes que han quedat pendents durant la darrera legislatura, per manca de consens institucional o treball corporatiu', ha conclòs el titular d'Interior.