Fa ja molts anys vaig establir la tesi del perill socioeconòmic que corríem que entre la Girona "tres vegades immortal" i Perpinyà "la catalana" convertissin Figueres, "la mítica empordanesa", en un entrepà, i apuntava que sense sector primari, i desmantellat el sector secundari (només la Rieju segueix enlairant l'estendard de la, en altre temps, puixança industrial figuerenca), només la cultura, concretada en la proposta de convertir la ciutat en una "Figueres, ruta de museus" era la sortida a una pressió que s'anava fent angoixant.

Eren altres temps, és clar. Eren els temps del sí o no del museu del Joguet que acabà en un sí; eren els temps del museu del Cinema que acabà en un no, si bé per deficients gestions municipals, gràcies sobretot a la enginyeria jurídica que el Govern central del moment va posar a l'abast del seu correligionari i alcalde de Girona, Nadal.

El pas del temps ha fet que el perill s'hagi fet realitat i així Figueres vagi a les palpentes com en Diògens amb la llanterna, però no buscant un home honrat sinó una sortida a l'estancament perquè si res no es pot fer amb l'agricultura i la indústria, res no s'ha fet en la direcció llavors apuntada i la ciutat segueix estant ací, com una fruita madura, tot esperant que algú es decideixi a fer amb ella una inigualable confitura.

Potser era una mala idea que els avatars de la política ("li hem obert expedient per parlar massa amb la premsa", un miserable i envejós PPCAT sentencià) no em van permetre perfeccionar i desenvolupar, o potser era bona però és que als polítics, malgrat fer preguntes i enquestes avant matx, en el fons no els agrada rebre suggeriments i per això, una vegada revestits de la púrpura que els facilita el vot, si t'he vist no me'n recordo. I tal vegada per això ningú no l'ha volgut recuperar. Però en la mesura que passen els dies més em mostro convençut que el proper consistori hauria de crear un organisme (una mena de Patronat Museístic Municipal, per exemple) que s'encarregui de coordinar i fomentar la iniciativa pública i privada (Museu de l'Empordà, del Castell, de la Ciència, del Joguet) perquè Figueres esdevingui un destí cultural d'espectre molt més ampli i més encisador i econòmicament més rendible que l'actual. Tothom diu que està obert a rebre propostes i tothom demana que participem en el disseny de la Figueres del demà i demà passat futur. Bé, doncs ací està la meva col·laboració. Qui la recull?