La Federació d'associacions de pares i mares d'alumnes de Catalunya (Fapac) rebutja la supressió de la sisena hora a primària anunciada pel Departament d'Ensenyament, tot i assegurar que es mantindrà en escoles de contextos socioeconòmics desfavorits que la Conselleria encara no ha concretat. A l'espera de conèixer de primera mà les raons del Govern, la Fapac es remet a la declaració contra les retallades pressupostàries que va aprovar dissabte en la seva assemblea general i deixa clar que no li agrada l'última mesura del Departament.

Entre els arguments de la presidenta de la Fapac, Imma Fuyà, per rebutjar l'eliminació de la sisena hora lectiva però no curricular és que augmentarà la segregació entre l'escola pública i la privada concertada, recordant que la seva federació defensa la igualtat entre les dues xarxes. Fuyà també considera que les noves mesures de la Conselleria d'Ensenyament «estigmatitzaran més alguns alumnes i escoles», ja que es produiran diferències horàries entre ells. En la seva opinió, el Departament hauria de deixar clar que vol treure l'hora de més a l'escola pública per raons econòmiques i opina que «no sembla un bon argument que el motiu sigui la lluita contra el fracàs escolar», tal com va afirmar la consellera Irene Rigau.

Fa setmanes, la Fapac va sol·licitar una entrevista que el Departament d'Ensenyament li va concedir per avui per tal de tractar «assumptes pendents que no poden esperar, com les beques i els ajuts a serveis d'acollida matinal, les escoles obertes al juny i el setembre...». La seva presidenta remarca que les associacions de mares i pares d'alumnes «necessiten saber aquests temes» però, evidentment, els últims esdeveniments fan que la Fapac també vulgui informació sobre la supressió de la sisena hora.

La Fapel, a favor de les mesures

Mentre aquest col·lectiu defensa el manteniment d'aquesta hora, una altra federació, la d'Associacions de mares i pares de l'Escola Lliure de Catalunya (Fapel), està a favor que desaparegui. La Fapel també aprova l'augment d'una hora de classe setmanal al professorat i demana a la Conselleria d'Ensenyament «que treballi per tal de garantir que, en un futur el més breu possible, el nivell d'inversió en educació sigui la prioritat del Govern»; especificant que així sigui, sobretot, pel que fa a la formació de pares i mares, la formació dels docents i en l'oferiment de recursos materials.

Per la seva banda, CCOO alerta que l'eliminació generalitzada de la sisena hora farà perdre moltes de les més de 3.600 places de mestres contractades per aquest motiu a tot el país. El sindicat defensa aquesta ampliació horària a primària perquè ha permès desenvolupar projectes com els horts escolars, teatre o padrins de lectura, que habitualment no es poden fer per la pressió del calendari. En la seva opinió, ara el Departament posa en perill «activitats que es feien de forma gratuïta, universal i que igualaven la pública amb la privada» i «maquillarà aquesta retallada» mantenint-la en alguns centres situats en entorns desfavorits.

A més, CCOO veu una porta oberta a «actuacions abritràries i discriminatòries» en el fet que l'administració decideixi on se suprimirà i on no. El sindicat també denuncia una reducció de la plantilla real dels centres que no l'apliquin, perquè no s'augmentarà encara que el nombre d'alumnes sí ho faci; així com també provocarà nombrosos desplaçaments.