La memòria de l'Institut de Medicina Legal a Girona posa de manifest com durant l'any passat, els forenses van realitzar, estadísticament, una mitjana de tres reconeixements diaris a la província per qüestions de violènciea domèstica. I és que els 25 forenses de la demarcació gironina van elaborar 18.199 informes entre qüestions penals i civils amb 1.216 casos relacionats amb violència domèstica sobre dones i nens i 109 amb agressions sexuals.

La major part dels informes relatius a violència domèstica van sol·licitar-los els jutges a partir de la denúncia per un cas de maltractaments. Sobre això, el director de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya a Girona, Narcís Bardalet, explica que aquests informes no es corresponen amb el nombre de casos ja que pot donar-se el cas que algunes víctimes es presentin més d'una vegada a ser reconegudes després d'haver patit agressions físiques. L'any 2009, els forenses van fer 89 reconeixements mèdics per violència domèstica més que l'any anterior, segons informa Radio Girona. Segons el director de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya, les víctimes acostumen a ser dones i nens i els que els maltracten són les seves respectives parelles o exparelles i els pares de les criatures afectades.

Els homicidis

Els quinze crims que van tenir lloc l'any passat a Olot, l'autoria dels quals han reconegut el zelador del geriàtric "La Caritat", Joan Vila, i el manobre que va matar els seus caps i dos empleats d'una entitat bancària, Pere Puig, han fet augmentar les xifres d'homicidis a Girona, segons es desprèn de la Memòria Forense de 2010.

De l'anuari també s'extreu que els 25 forenses de la Divisió de Girona de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya van realitzar un total de 553 autòpsies -107 més que l'any anterior-, 27 de les quals represetaven homicidis. Respecte la resta, cal destacar que un cinquanta per cent eren morts naturals que no estaven certificades o s'havien d'investigar, com per ?exem?ple els difunts trobats al llit de casa seva. Entre les més de 500 autòpsies també s'hi troben les relatives a morts accidentals a causa del trànsit o per qüestions laborals i els suïcidis.

I és que aquests 27 homicidis registrats representen 20 morts violentes més respecte l'any 2009. No obstant, i com recorda Bardalet, la major part es corresponen als crims comesos a Olot, que sumen un total de 15.

"La xifra és molt alta, si dividim 27 pels 12 mesos de l'any, ens toca pràcticament una mort cada poc menys de 15 dies, però s'ha de tenir en compte que hi ha aquest desviament brutal pel partit judicial d'Olot, que ell sol té gairebé la meitat de tots els homicidis de ?l'any", indica Bardalet.

A Girona, l'Institut de Medicina Legal de Catalunya realitza les autòpsies dels partits judicials de Girona, la Bisbal d'Empordà, Santa Coloma de Farners, Sant Feliu de Guíxols i Olot.