L'Hospital de Figueres és un dels centres catalans que lloga els seus quiròfans a la tarda a la medicina privada. Aquesta pràctica es podria estendre, segons va informar la Cadena Ser, a la xarxa d'hospitals públics de Catalunya que han tancat els quiròfans a les tardes per les retallades.

L'Hospital de Figueres està gestionat per la Fundació Salut Empordà (FSE). Una fundació privada sense afany de lucre, que té per missió prestar serveis d'atenció integral, en l'àmbit de la salut i de la dependència, orientats a les necessitats de la població de l'Alt Empordà.

Des de l'Hospital van explicar que aquesta gestió els permet oferir els seus quiròfans i llogar-los a les clíniques privades, no obstant això, van concretar que no hi ha gaire demanda a la comarca. Aquesta pràctica també es porta a terme en aquest moments a l'Hospital Clínic de Barcelona perquè té uns estatuts diferents a la resta de centre.

El porjecte del Departament de Salut busca trobar rendibilitat a uns equips que ara estan inactius a certes hores. Els diners que s'obtinguessin per aquesta activitat anirien destinats a l'atenció pública amb l'objectiu que els hospitals no perdin la seva condició d'institucions sense ànim de lucre.

Segons va informar a la ràdio fonts coneixedores dels plans de la Generalitat, els metges que vulguin utilitzar els quiròfans com a privats hauran de complir una sèrie de condicions com, per exemple, no exercir en el mateix hospital on treballen habitualment.

D'aquesta manera, el pla dóna opció als metges a continuar treballant a les tardes, però pel seu compte i no cobant hores extra de la sanitat pública. No obstant, els centres privats se senten agredits i diuen que la sanitat pública no hi és per fer negoci.

Denúncies d'agressions

La junta de personal de l'Hospital Josep Trueta de Girona va explicar ahir que hi ha pacients que en sortir de consultes externes tenen "tal nivell de crispació per l'anul·lació o posposició de les seves operaciones que ho paguen amb els treballadors assistencials". En un comunicat signat per CCOO, CATAC-CTS, SATSE, Metges de Catalunya i SAE, van explicar un usuari "va pegar" a una treballadora del centre i que tenen "por" que les agressions vagin en augment. De la mateixa manera, fonts sindicals van dir que estan patint continuament agressions verbals de pacients que es quexein perquè es posposa una operació. Expliquen que han ahgut de sentir frases com "Si m'allargeu l'operació us fotrem qautre tiros". Per avui a les onze del matí els sindicats han organitzat una concentració davant la seu de la Generalitat a Girona per protestar ja que des del tancament dels quiròfans el passat 1 d'abril a les tardes s'ha detectat "una afectació greu a l'assitència als usuaris".