El curs 2011-2012 començarà entre els dies 9 i 15 de setembre amb el "màxim consens possible" amb la comunitat educativa, va assegurar ahir la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau. Així, Rigau va obrir la porta a canviar la data per començar les classes proposada inicialment pel Departament -el 7 de setembre- i que consta en l'ordre provisional.

El dia anterior, dimecres a la tarda, la directora general d'Atenció a la Família, Meritxell Ruiz, va preguntar al Consell Escolar de Catalunya si els semblaria correcte començar el curs el 12 de setembre en comptes del 7. El Consell va valorar positivament el canvi plantejat per Ruiz abans d'iniciar la sessió convocada, precisament, per valorar la proposta de calendari per al curs vinent. La responsable del Departament va explicar que la nova data respon a la voluntat de les juntes de directors de centres i de les federacions d'associacions de mares i pares d'alumnes. La modificació ni tan sols es va plantejar en la reunió que Ensenyament va mantenir el mateix dia al matí amb els sindicats, que ahir es qüestionaven què acabarà passant amb els festius de la setmana blanca si es retarda l'inici de curs.

La decisió, l'1 de juny

Després d'intervenir davant la Comissió d'Ensenyament i Universitats al Parlament, la consellera va manifestar als periodistes que dimecres vinent, 1 de juny, es farà pública la data de l'inici del curs donada "la urgència" de les famílies a conèixer aquesta dada per planificar les vacances d'estiu.

Un dels factors a tenir en compte per determinar l'inici del proper curs és la proposta que l'alumnat d'ESO i de primer de Batxillerat pugui tornar a fer exàmens de recuperació al setembre, amb la qual cosa calen els primers dies de mes per fer les proves.

El document provisional també inclou la conversió de l'anomenada "setmana blanca" -amb cinc festius- en dies de lliure disposició, que se sumen als dos ja existents i que podrien repartir-se al llarg del curs, a criteri de les escoles. Els sindicats de docents ja s'hi han mostrat contraris perquè consideren que és una "setmana blanca" encoberta que, segons alerten, podria crear diferències entre centres.

Defensa de totes les decisions

La compareixença de la consellera a la comissió d'Ensenyament i Universitats va ser especialment tensa. Les plantilles de mestres i professors, la separació per sexes, l'escola inclusiva, els criteris de desempat en la preinscripció, el futur dels instituts-escola, la jornada intensiva als instituts de secundària i la sisena hora van ser els temes plantejats pels diputats de l'oposició al Parlament.

Rigau es va reafirmar en totes les seves decisions, basant-les en la legalitat que marca la Llei d'Educació de Catalunya i apuntant que algunes han estat la continuació d'anteriors ja aprovades pel seu antecessor, Ernest Maragall.

"Sí", va ser la breu resposta de Rigau al diputat Daniel Font (PSC) quan aquest li va preguntar si es mantindrà el criteri de sumar 5 punts per desempatar quan a l'escola on es fa la preinscripció hagin estudiat pares o germans del futur alumne. La Fapac va presentar un recurs davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en considerar que es discrimina segons l'origen de l'alumne.